söndag 26 december 2021

Heike Geissler, Saisonarbeit

 På senare tid har jag läst en massa litterära skildringar av så kallat prekärt arbete (dvs. arbete som utförs under otrygga villkor). En av de intressantaste är Heike Geisslers Saisonarbeit (2014, publicerad på engelska som Seasonal Employee 2018), som handlar om arbete på Amazons lager i Leipzig.

I likhet med många andra samtida skildrare av prekärt arbete diskuterar Geissler relationen mellan författare, prekariat och läsare, och precis som flera andra tycks hon vilja visa att det prekära arbetet inte är något exotiskt, utan att det snarare utgör en ren och tydlig form av det kapitalistiska lönearbetet över huvud taget. Exempelvis anspelar hon flera gånger på Marx arbetskritik, vilket gör att likheterna mellan det moderna prekariatet och det traditionella proletariatet understryks. Ett annat grepp jag känner igen från andra författare – och som får samma effekt – är att det prekära arbetet jämförs med arbetet under den tidiga industrialismen, innan arbetarrörelsens genombrott.

Det som skiljer ut Saisonarbeit från andra litterära prekariatsskildringar är emellertid att Geissler i ännu högre grad än andra författare betonar skildringens litteraritet. En anledning till det kan vara att det idag inte finns någon större grund för optimism beträffande politikens möjligheter att bekämpa de prekära villkorens utbredning på arbetsmarknaden. Det innebär att det inte blir särskilt meningsfullt att göra litteraturen till politikens hjälpreda, och att förattarens uppgift istället blir att undersöka hur det litterära som sådant kan användas politiskt. Detta är något jag ska försöka fundera vidare på framöver...

torsdag 23 december 2021

Sjödin och Åkesson

 I dagens Sydöstran ger ledarskribenten Stig-Björn Ljunggren boktips till de svenska partiledarna. SD:s Jimmie Åkesson anbfefalls läsning av min bok om Stig Sjödins arbetardiktning.

Sverigedemokraterna vill erövra folkhemmet men har inte riktigt förstått vad slags mylla arbetarrörelsen är sprungen ur. Därför anbefalls Jimmie Åkesson ”Kampdiktare i folkhemmet. Arbetarpoeten Stig Sjödin” (Verbal) av Magnus Nilsson. Arbetarförfattarna inbillade sig inte att den som vill erövra kulturen kan nöja sig med att bara stänga Sveriges Television. Ty politiken är nedströms från kulturen. 

Självklart är det kul att min bok uppmärksammas, men nog hade jag tänkt mig en annan läsekrets. I sak har Ljunggren dock rätt: Sjödin och andra intellektuella bidrog i allra högsta grad till att göra socialdemokratin till en så mäktig politisk kraft, och det är en viktig insikt för den som vill förändra samhället.

söndag 12 december 2021

Seminarium med Åsa Arping

 Fredag 17 december är det Zoom-seminarium med professor Åsa Arping (Göteborgs universitet) som ska presentera sin pågående forskning om klass i svensk samtidsprosa. För mer info, klicka här

fredag 10 december 2021

Pelle Sunvisson, Svenska palmen

 För inte så länge sedan gav Pelle Sunvisson ut romanen Svarta bär, där han gestaltar sina erfarenheter av att wallraffa som ukrainsk bärplockare i norra Sverige. I sin nya bok – Svenska palmen – berättar han om ett annat under cover-projekt. Denna gång har han levt som svartarbetande ukrainsk byggarbetare i Stockholm.

Som roman betraktad är Svenska palmen ännu bättre än Svarta bär. Det hänger bland annat samman med att den har en enda huvudperson – Ruslan – vars historia ger berättelsen en tydlig stomme.

När jag läste Svenska palmen kom jag att tänka på många andra arbetarskildringar. Berättelsen om Ruslan påminner exempelvis ganska mycket om den Ivar Lo-Johansson berättar i Kungsgatan (1935) om Adrian, en ung man som kommer till Stockholm för att bli arbetare. Men medan Adrian bärs fram av en segrande arbetarrörelse är Ruslan dömd till ett liv i samhällets marginaler (om han inte rent av kastas ut ut landet). Denna jämförelse säger mycket om förhållandena på arbetsmarknanden och det politiska läget i vår tid.

Faktum är att arbets- och arbetarskildringarna i Svenska palmen ibland har större likheter med det tidiga 1900-talets arbetarlitteratur än med 1930-talets. Inte minst får den mig att tänka på Robert Tressells The Ragged-Trousesered Philantropists som handlar om byggarbetare i England kring sekelskiftet 1900. Också detta tål att tänkas på.

En längre text om Svenska palmen kommer i Klassekampens bokmagasin nästa lördag. 

tisdag 23 november 2021

Linn Spross, Vård, skola och omsorg

 En ung forskare tröttnar på intrigerna och inskränktheten vid en institution vid Uppsala universitet, går ut genom dörren och börjar arbeta inom hemtjänsten och studera till sjuksköterska. Där har ni handlingen i Linn Spross roman Vård, skola och omsorg

Att författaren själv gjort samma resa gör naturligtvis det hela extra intressant. Men det är också en rappt skriven berättelse fylld av intressanta iakttagelser och funderingar, humor och snygga formuleringar (någon särskilt fängslande intrig bjuds det dock inte på).

Eftersom jag själv har en massa universitetserfarenheter gillar jag särskilt den elaka, men långt ifrån orealistiska, skildringen av den miljön. Men Spross ger också en tänkvärd bild av omsorgsarbete – även om vissa säkert kommer att reta sig på att det filosoferas väldigt mycket, medan sådant som lön och arbetsvillkor knappt nämns alls. Men det skriver ju andra desto mer om.

Jag tycker också att det är intressant att Spross tydligt framställer sig själv som medelklass. I de kretsarna ges det ju sällan uttryck för klassmedvetenhet (åtminstone inte medvetet och explicit).

måndag 22 november 2021

Om Sjödin hos Kommunal - igen

 Idag höll jag för andra måndagen i rad föredrag om Stig Sjödin på ett möte med Kommunalarbetarförbundets sektion för vård och omsorg i Malmö. Denna gång var det "live", vilket så klart är mycket trevligare än att delta digitalt. Trevligt var det också att man följde upp mitt föredrag med ett överdådigt boklotteri (10 ggr. Dan Andersson, 10 ggr. Arbetets ansikten och en Jenny Wrangborg-CD). Uppenbarligen våras det för (arbetar-) litteraturen i åtminstone ett hörn av den svenska fackföreningsrörelsen.

söndag 21 november 2021

Hans Kirk, Daglejerne

 Hans Kirk (1898–1962) är en av mina favoritförfattare och när jag är i Köpenhamn brukar jag passa på att leta efter hans böcker på antikvariat. Mitt senaste förvärv är Daglejerne (Daglönarna) från 1936. Där skildrar Kirk industrialismens ankomst till en by på den danska landsbygden och några daglönares förvandling till industriproletärer.

Daglejerne är en skickligt sammansatt roman. Kirk är bättre än de flesta på att skildra kollektiv och historiska processer utan att slarva med "det litterära". Inte minst gillar jag hans humor. Kirk är också en god satiriker med ett skarpt öga för mänskliga svagheter. Båda sakerna kommer till uttryck i följande passage om en missionär som pratar med en handelsman om dennes dotter:

"Vi maa bede for hende," sagde karlsen. "Vi maa alle sammen gaa i Forbøn. Vi ved ju hvilken Styrke der ligger i i Bønnen. Og du maa tale til hende med faderlig Myndighet og faa hende till att forstaa, at det er hendes evige Frelse og Salighed, der staar paa Spil ... hvad koster saadan et Par Støvler?"

Karlsen havde faaet Øje paa en halv Snes Støvlepar, der laa Hulter til Bulter i et Hjørne af Rummet.

Växlingen från frågan om den eviga saligheten till priset på stövlar skapar en komisk effekt, som i sin tur leder till en satirisk poäng: även predikanter har materiella intressen. Men Kirk är ingen elak författare och även om Karlsen här framstår som löjlig kommer han senare att utvecklas till en av romanens intressantaste personer.

Och faktum är att även om nästan alla i romanen är "typer" snarare än individer så lyckas Kirk för det mesta – ofta med mycket små medel – att göra dem intressanta. En av mina favoriter är en gammal gumma som genom hela boken ligger och väntar på att få dö, men som vägrar att acceptera prästens vackra tal om att hon med tillförsikt kan möta sin skapare eftersom hon levt ett gudfruktigt liv: 

"A har været tugtig hele mit Liv," sagde Louise efter en Pavse. "Men a har altid ønsket at være utugtig, a har bare aldrig turdet. Men De skal ikke sidde her ved min Sæng og lyve. Det er en bitte skidt Tillværelse, hvor vi ikke faar Lov til, hvad vi vil efter vor Natur, og a kan se paa Dem, at De ved det selv."

Även den präst som här får svar på tal visar sig för övrigt senare vara mer än en hycklare. Dock är psykologiskt djup inte någon särskilt viktig ingrediens i Daglejerne. Faktum är att romanen i detta avseende har större likheter med 1830-talets än med 1930-talets nordiska litteratur. Men det innebär inte alls att den skulle vara någon estetisk anakronism. Inte minst samhälls- och kollektivskildringen måste nämligen betraktas som resultat av ett lyckat försök att uppdatera den traditionella realistiska (borgerliga) romanen för radikala syften. 

Politiskt är romanen radikal. Kirk var kommunist och det dolde han inte när han skrev. Men det politiska är aldrig särskilt påträngande, utan "inflätat" i berättelsen. Vid några tillfällen talar Kirk dock klarspråk. Som exempel kan man nämna avslutningen, som skildrar en fest i samband med att den cementfabrik som representerar industrialismens ankomst byggts färdigt. I sitt tal betonar fabriksägaren att maskinerna kommer att skapa välstånd, men att de aldrig får stanna:

Daglejerne havde hørt taler før i Dag, og de vidste, at enhver snakker for sit. Men Ordene gav dem en mærkelig Følelse af, at de betød noget. Han snakkede saa meget om, at de ikke maatte sætte Maskinen i Staa. De kunde altsaa sætte den i Staa! 

måndag 15 november 2021

Om Sjödin hos Kommunal

 Idag presenterade jag min bok om Stig Sjödin vid ett möte i Kommunal sektion 4, Vård och omsorg. Det kändes bra, för Sjödin medarbetade ju flitigt i Kommunalarbetaren och skrev dessutom en fin prolog till förbundets kongress 1958.

Samtalet efter föredraget handlade en hel del om hur man kan använda litteratur inom fackföreningsrörelsen idag. Att min forskning kan stimulera till sådana diskussioner är jag väldigt nöjd med. 

Nästa vecka ska jag medverka vid ytterliga ett Kommunal-möte, och då blir det live. Det ser jag mycket fram emot.

torsdag 4 november 2021

Rekord!

 Idag höll jag min kortaste föreläsning någonsin. Jag har nämligen bara säga en mening innan ett larm började tjuta, och efter en halvtimmes akustisk pina gick jag och åhörarna hem. Dessbättre hade Anna Arvidsdotter klarat av sin av sin poesiuppläsning innan det började pipa, och Arbetarrörelsens Arkiv i Malmö säger att de ska försöka ordna en föreläsning vid ett senare tillfälle. Men, även en avbruten föreläsning är en föreläsning...

måndag 1 november 2021

Tillbaka till Reims på Dramaten

 Didier Eribons Tillbaka till Reims är en väldigt spännande bok (se gärna min recension av den svenska utgåvan här på bloggen eller den recension av den engelska översättningen som jag skrivit tillsammans med min kollega John Lennon och som publicerats i Journal of Working-class Studies).

För ett par år sedan skrev den tyske regissören Thomas Ostermeier en teaterpjäs som bygger på Eribons bok, och nu har den satts upp på Dramaten, med Lena Endre i huvudrollen. Det är en sevärd pjäs, som förutom att sammanfatta några bärande tankar i Tillbaka till Reims också diskuterar de politiska konstens villkor. Men på en punkt tycker jag att man klantat sig.

Lena Endre, Jesper Söderblom och Parham Pazooki i Tillbaka till Reims.

En av de viktigaste utgångspunkterna i Eribons bok är insikten att författaren i sin intellektuella gärning haft ett oerhört starkt fokus på frågor om makt och sexualitet, medan han förträngt såväl sin egen klassbakgrund som klassfrågorna över huvud taget. Det är utifrån denna insikt han formulerar sin kritik av klassamhället och av det han upplever som vänsterns (framför allt det franska kommunistpartiets) svek. Det är för att klassfrågorna osynliggjorts som stora delar av arbetarklassen slutit upp bakom extremhögern, menar han. 

I programhäftet skriver Ostermeier såhär: "En av de stora frågorna i vår tid är den om gapet mellan de rika och de fattiga, och ändå får den knappt någon uppmärksamhet längre, syns knappt i den politiska agendan". Det ligger väl i linje med de idéer Eribon för fram i sin bok. Samtidigt har Ostermeier fört in nya idéer. Bland annat gjorde han i somras en ny version av pjäsen "med två svarta skådespelare" som "behandlade frågor om rasism" och "förhöll" sig till Black Lives Matter. Och även Dramaten-versionen tar i allra högsta grad upp frågor om rasism.

I pjäsens sista del intervjuas Lena Endre om sin släkthistoria, som bland annat har kopplingar till klasskampen i Ådalen på 1930-talet. Men hennes berättelse följs av ett vittnesmål av en rappare (förtjänstfullt spelad av Parham Pazooki) om rasistiska fördomar. När pjäsen sedan i närmast övertydlig brechtiansk andra slutar med att skådespelarna ställer frågan om vad som ska göras är det därför rasismen, och inte klassorättvisorna, som står i centrum. Och därmed bidrar pjäsen faktiskt till det som Eribon ville göra upp med: att klassfrågorna ständigt ställs i bakgrunden. 

 

fredag 29 oktober 2021

Filmat föredrag om Stig Sjödin

 Vid årets bokmässa i Göteborg höll jag ett föredrag på Forskartorget om Stig Sjödin. Eftersom mässan var digital filmades det hela, och hu har filmen blivit fritt tillgänglig på nätet. 

söndag 24 oktober 2021

Arbetarlitteraturens kväll

 På tisdag (26 oktober) ordnar Arbetarrörelsens arkiv en "Arbetarlitteraturens kväll", då de arbetarlitterära sällskapen och Föreningen arbetarskrivare presenterar sin verksamhet. Själv har jag fått förtroendet att för Stig Sjödin-sällskapets räkning berätta om min bok Kampdiktare i folkhemmet och om hur forskare och litterära sällskap kan hjälpa varandra.

Det hela sker på Zoom mellan 18:00 och 19:30 och alla är välkomna att lyssna. Mer information om praktikaliteterna hittar man här

onsdag 20 oktober 2021

Pelle Sunvisson, Svarta bär

 Pelle Sunvisson har under falsk identitet levt och arbetat med ukrainska bärplockare i norra Sverige och med utgångspunkt i sina upplevelser skrivit romanen Svarta bär.

Som roman betraktad är den dock märklig. Intrigen är nämligen vag. Istället ligger fokus på karaktärerna och deras utveckling.

Sunvisson skildrar flera olika bärplockare, och låter dessutom läsaren se världen ur flera olika personers perspektiv. Svarta bär är alltså en kollektivskildring. Men det kollektiv som skildras uppfattar sig inte som någon sammanhållen grupp. Och kanske är det ett av bokens viktigaste budskap: att de som ofta uppfattas som en tämligen anonym massa faktiskt består av individer som bortom det faktum att de har samma arbete är högst olika. 

Sunvisson lär just nu arbeta under cover som byggnadsarbetare (svart). Det ska bli mycket intressant att få ta del av hans erfarenheter av det äventyret.

The Routledge Companion to Literature and Class

 Förlaget Routledge har på senare tid gett ut många böcker med relevans för dem som intresserar sig för frågor om litteratur och klass. En av dessa är The Routledge Companion to Literature and Class.

Den innehåller 32 uppsatser om allt från hur begravningar skildrades i socialistiska tidningar under den victorianska eran och litterära skildringar av irländska arbetarklassmammor till klassperspektiv i moderna litterära utopier.

En del av detta är intressant, men det är en besvikelse att boken inte tar upp mer övergripande litteraturteoretiska och -historiska frågeställningar om förhållandet mellan litteratur och klass. De diskuteras inte ens i förordet, där redaktörerna istället deklarerar att de inte är riktigt säkra på vad klass och litteratur är.

Ett av bidragen sticker ut: Agniezka M. Wills "The 'Metaholon' Method for Class-Based Literary Analysis". Jag är inte alls övertygad att det som sägs där är värt att ta på allvar. Men perspektiven är uppfriskande. 

måndag 18 oktober 2021

Marie Norin, ligga lik

 Marie Norins bok ligga lik skildrar en vuxen människas minnande av en barndom i social utsatthet och hur den bidragit till att forma hennes liv. Den är skriven i du-form, kanske för att markera distans mellan nu och då, kanske för att betona att det som berättas inte är unikt utan giltigt också för många andra.


Man skulle kunna kalla ligga lik en prosalyrisk berättelse om en klassresa. Men det är en resa som aldrig tar slut. Dels finns minnena och konsekvenserna av barndomen kvar, dels återvänder berättaren då och då till sitt utgångsläge, exempelvis när hon tvingas försörja sig med skitjobb, eller ta hand om män hon är tillsammans med. 

Den enda ljusglimten är själva berättandet. Såhär heter det på ett ställe i boken:

Det finns i dig eller där du kommer ifrån inga särskilda förmågor eller egenskaper som med nödvändighet måste bevaras eller återskapas, reproduceras. Det finns inget unikt med den du är eller det du kommer ifrån, av, ur. Ingen har någonsin, och kommer aldrig någonsin, peka på dig eller din släkt, familj och säga: Där ser ni en gren på på mänsklighetens träd som gjort skillnad. Ni har inte sett något som som inte också andra människor från andra släkter har sett, det finns ingenting ni har blundat för som inte också andra har blundat för, undvikit och ljugit om, tagit er fram via, sovit er igenom, lismat, koketterat, svurit, hämnats, hatat, fallit offer för, lämnat och lämnats, blivit svikna av och för osv, hundlikt krupit eller krupits för, bitit er fast vid, drömt om, stridit för. Ni är som vem som helst.

Men när detta icke-unika och därför påstått icke-intressanta liv blir litteratur blir det faktiskt något annat.

Jag är väldigt förtjust i Marie Norins böcker. Men frågan är om hon någonsin skrivit något jag tyckt mer om än ligga lik. På omslaget står att den utgör första delen i en trilogi. Jag längtar efter fortsättningen.

lördag 16 oktober 2021

Anders Teglund, Cykelbudet

 Anders Teglunds Cykelbudet är en dagboksroman om ett år då författaren – som egentligen är pianist, förläggare och diversearbetare i kultursvängen – jobbar som matbud för Foodora. 

Det hela börjar med att coronapandemin gör det näst intill omöjligt för honom att försörja sig. Arbetet som cykelbud blir en ekonomisk räddningsplanka, samtidigt som han tidigt inser att det också är ett bra ämne för ett reportage och efter hand börjar skriva på det som ska bli Cykelbudet. Dessutom börjar han engagera sig fackligt.

Teglund ger en mycket intressant skildring av arbetet på Foodora, och av dem som utför det. Inte minst diskuterar han förutsättningarna för facklig organisering. Han lyfter bland annat fram att det är svårt att  skapa gemenskap och solidaritet när många ser jobbet som cykelbud som något tillfälligt, eller kombinerar det med andra "gig".

Cykelbudet är emellertid mer än ett reportage om Foodora. Det är också en roman som med utgångspunkt i en persons liv skildrar coronapandemin, villkoren för kulturarbetare i Sverige, frågor om klass- och statusskillnader och mycket annat. Den är mycket engagerande och rent av svår att lägga ifrån sig. 

Boken har blivit föremål för debatt i Göteborgs-Posten. Mitt inlägg kan läsas här (det innehåller länkar till de tidigare inläggen).


fredag 15 oktober 2021

Konferens om arbetarlitteratur på nätet


 8–12 november genomförs konferensen "Working-Class Studies" – som anordnas av forskare på Irland – på nätet. Programmet, som kan läsas här, är mycket intressant. Bland annat innehåller det ett stort antal presentationer av forskning om arbetarlitteratur. 

Själv kommer jag att prata om min pågående forskning under rubriken "It's literature, sort of... What literary studies can teach us about working-class literature and vice versa".

Det är gratis att delta i konferensen via nätet. Den som vill göra det kan registrera sig här



onsdag 13 oktober 2021

Recension i Internationalen av Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin

 Det fortsätter att trilla in recensioner av min bok om Stig Sjödins arbetardiktning. Den senaste jag sett är författad av Anders Karlsson och publicerad i Internationalen nummer 39 2021. En passage jag särskilt gärna citerar är denna:

Det som är så befriande med Magnus Nilssons biografi är att han lägger hela tonvikten på Sjödins faktiska skapande, i form av en inspirerande närläsning av centrala dikter, och låter oss förbli helt ovetande om hans privat- och familjeliv. Nilssons allra största insats är dock att han lyfter fram allt Sjödin skrev vid sidan om de på Bonniers  utgivna diktsamlingarna, i form av under decenniernas lopp ett kontinuerligt flöde av dikter i fackförbundstidningar eller prologer i samband med kongresser – som exempelvis när en Max von Sydow iförd blåställ läste upp ett bidrag från Sjödins penna i samband med Kommunals kongress 1958. Stig Sjödin var inte bara en arbetardiktare utan även en arbetarrörelsens diktare.

lördag 9 oktober 2021

Kulturdebatt om litteratur och prekärt arbete

 Nu har jag gett mig in i debatten i Göteborgs-Posten om litteraturen och det prekära arbetet. För att läsa, klicka här

torsdag 7 oktober 2021

Samtal om serier och klass

 Just nu pågår Contemporary Nordic Comics Conference i Malmö (och på Zoom). Min främsta insats under dagen har varit att intervjua serietecknaren Mats Källblad, som bland annat skapat Hundra år i samma klass, Polly och böckerna om Vimmelgrind. Vårt samtal handlade bland annat om serier och klass, och det ämnet kommer jag att återvända till i morgon när jag ska presentera ett paper om "arbetarserier".



måndag 4 oktober 2021

CFP Nordisk arbetarlitteratur VIII, Karlstad 16–18 november 2022

 




Douglas Stuart, Shuggie Bain

 I somras var den över allt. På varenda strandfilt, buss och parkbänk satt folk och läste Douglas Stuarts roman Shuggie Bain. Jag försökte också, men kom inte riktigt in i boken. Nu har jag dock gett den en andra chans och förstår plötsligt varför alla var så uppslukade. Romanens berättelse om Shuggie och hans uppväxt med en gravt alkoholiserad mamma i de sämre delarna av Glasgow på 1980-talet är nämligen oerhört fascinerande. 

I många recensioner lyfter man fram det faktum att Shuggie är homosexuell. Därför blev jag litet förvånad över att det motivet faktiskt ges ganska litet uppmärksamhet i boken. Istället är det på det klassamhälle där Shuggies mamma och många andra super ihjäl sig som Stuart fokuserar. Att Shuggie på flera sätt är en särling och avvikare framstår mest som ett halvt löfte om att han en gång ska lyckas ta sig bort från den miljö där han växt upp, något som så klart förstärks av Stuarts beskrivning av boken som delvis självbiografisk.

Att en berättelse om klassamhällets jävlighet blivit så oerhört populär är faktiskt någonting som förtjänar eftertanke. I media och i det politiska samtalet ägnas det ju inte så mycket uppmärksamhet, trots att de uppenbarligen kan engagera många männniskor...

lördag 2 oktober 2021

Föreläsning om Sjödin på Runös kurs om arbetarkultur

 I torsdags föreläste jag – via nätet – för andra året i rad på Runö folkhögskolas kurs om arbetarkultur. Denna gång pratade jag om Stig Sjödin, med utgångspunkt i min bok.

Att föreläsa för människor som intresserar sig för de ämnen jag forskar om är alltid kul. Att den digitala tekniken gjort det möjligt att föreläsa utan att resa är också något jag uppskattar. Samtidigt saknar jag verkligen att föreläsa "live" och jag hoppas verkligen att det ska bli lättare framöver.

tisdag 7 september 2021

Artikel om Stig Sjödin i Tidskrift för litteraturvetenskap tillgänglig på nätet

 Under det arbete som så småningom resulterade i boken Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin skrev och publicerade jag flera artiklar i olika vetenskapliga tidskrifter. En av dessa fick titeln "En kampdiktare i folkhemmet" och trycktes i Tidskrift för litteraturvetenskap 2020:4-5. Nu har den lagts ut på nätet. För att läsa, klicka här.

torsdag 2 september 2021

Om socialdemokratisk och nazistisk arbetardiktning

 En viktig riktning inom den tyska arbetarlitteraturen var den så kallade Arbeiterdichtung (arbetardiktning) som uppstod i nära anslutning till den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Till skillnad från exempelvis den kommunistiska "proletära" litteraturen lyckades den leva vidare under nazismen. Genom att redigera sin dikter (byta ut "röd" mot "brun" och slänga in "tysk" här och där) kunde arbetardiktarna nämligen anknyta till nazisternas föreställningar om arbetaren som en politiskt viktig gestalt. 

I forskningen har detta ofta betraktats som ett slags förräderi. Och det var det så klart. Nazisterna och socialdemokraterna utgjorde på många sätt ideologiska motpoler. Men faktum är att det fanns verkliga likheter mellan arbetardiktarna och nazisterna, inte minst vad gäller synen på arbetarklassen.

Om detta har germanisten Sabine Hake skrivit några intressanta artiklar som nyligen publicerats i de akademiska tidskrifterna New German Critique och The Germanic Review (och som utgör förstudier till en bok med titeln The German Worker: Reimagining Class in the Third Reich). Hon betonar framför allt hur såväl arbetardiktarna som nazisterna lutade sig mot populistiska föreställningar och använde arbetaren som en symbol för folket (och det gäller nog också en del svenska arbetarförfattare).

Hakes resonemang utmanar en ganska spridd uppfattning inom arbetarlitteraturforskningen, nämligen att arbetarlitteratur ska vara "vänster". Men alla arbetare står inte till vänster och det är inte bara partier och organisationer på vänsterkanten som anser sig stå på arbetarklassens sida... 

onsdag 1 september 2021

Til diskussionen om arbejderlitteratur - Kirsten Folke Harrits

Kirsten Folke Harrits har skickat mig en intressant text som kanske kan ge nya impulser till diskussionerna om vad arbetarlitteratur är och kan vara.

Et muligt bidrag til den løbende svenske diskussion om, hvad vi kan forstå som arbejderlitteratur.

 Arbejderlitteratur kan defineres som den litteratur, der nationalt og internationalt formidler arbejderes livssammenhænge som en del af klassens historie. Arbejdere kan være del af klassen på en mere eller mindre erkendt måde, spændende fra dem, der ikke er sig deres klassemæssige sammenhænge bevidst og forstår sig som ofre, over de fagforeningsbevidste til de fagligt og politisk aktive, der kæmpende og lærende udvikler deres egne klasseorganisationer. Det centrale i arbejderes livssammenhænge er arbejde/arbejdsløshed, udbytning, undertrykkelse og modstande herimod. De forskellige produktionsmåder går igen i klassens sociale sammensathed med dens mange former for selv- og samfundsbevidsthed. Det viser sig i litteraturen som forskelle i de livshistorier, der berettes af henholdsvis faglærte og ufaglærte, landarbejdere, byarbejdere, søfolk, mænd og kvinder. Hermed er arbejderlitteraturens tematiske kendetegn også givet. 

Dens forfattere kan være skrivende arbejdere eller professionelle forfattere, der har forladt produktionen eller aldrig været der. Ikke sjældent bliver skrivende arbejdere tilskyndet og hjulpet af bogligt uddannede forbundsfæller (fx forskere, redaktører, journalister) i et samarbejde på tværs af den samfundsmæssige arbejdsdeling. Det afgørende er, at den litteratur skrives af mennesker, som i én eller flere faser af deres liv tager del i klassens livssammenhænge i arbejde, familie, kvarter, faglige, politiske, kulturelle organisationer og fritid. 

Denne litteratur af arbejdere er selvsagt ikke den eneste for arbejdere, men dens historie er vigtig: den aktuelle arbejderlitteratur er ikke et tilfældigt modelune, men forlænger og fornyer en tradition så gammel som klassen selv. Arbejderlitteratur er nok henvendt til arbejdere og deres organisatoriske sammenhænge (partier og fagforeninger, egne forlag, arbejderhøjskoler, oplysningsforbund, bogkredse, tillidsmandsskoler mm.), men ikke eksklusivt; tværtimod kan den via andre forlag række ind i den borgerlige offentlighed. 

I det borgerlige samfund har denne overlevering en brudt historie, i arbejdernes livssammenhænge derimod en kontinuerlig. Herom vidner mundtligheden. Forud for det skrevne går de mundtlige udtryksformer, navnløse beretninger om fælles viden, talløse lidelser, viljer, kampe og håb. Den videreføres i faglige og politiske agitatorers taler, i skurvogne, til faglige og politiske møder og andre fælles forsamlinger, ofte forbundet med arbejdersange. Overleveringen mellem arbejdere er primært mundtlig, og mundtlighed præger også langt hen arbejderlitteraturen, først i breve og dagbøger, siden i såvel den livshistoriske erindringsform som i de mere eller mindre fiktive former: digte, noveller, romaner, teater, film, fototekster, tegninger og collager. 

Stiller man ikke sociale spørgsmål, får man ikke sociale svar. Derfor følgende: Vel er autobiografien individuelt bestemt, men i det individuelle viser socialhistorien sig især som nedslag og brud i den enkeltes livssammenhæng. Ved at fortælle eller skrive deres livshistorie kan arbejdere fortolke disse konfliktfyldte nedslag og brud som netop samfundsmæssigt bestemt. Som Ivar Lo-Johansson skriver om Martin Andersen Nexøs erindringer, er de et samfundsmenneskes selvbiografi. Vi står altså over for en historisk ny genre, udviklet af arbejdere, nemlig den proletariske sociobiografi – i modsætning til den dominerende borgerlige memoire, hvor undtagelsesmennesket spiller hovedrollen. Sociobiografien må læses og vurderes på sine egne betingelser, dvs. gennem en socialisationshistorisk tilgang. Det sociobiografiske jeg er kollektivt: et vi. Alt peger tilbage på samfundshistorien og det levede liv. 

Nu som før er der et problem med at afgrænse arbejderlitteraturen i forhold til subproletariatet. Således har man i Danmark ofte benævnt adskillige pjalteproletariske romaner fra omkring 1900 som arbejderlitteratur. Hertil føjer sig nu beretninger fra prekariat, working poor, visse mellemlagsgrupper, indvandrere og flygtninge. Disse sociale grupperinger har det til fælles med arbejderne, at de ikke ejer produktionsmidler, men adskiller sig fra hinanden ved deres forskelligartede forhold til kapital og stat. Uanset denne forskel kan arbejderlitteraturen give også dem et perspektiv, der viser vej ud af offerpositioner. I litteraturen viser arbejdere den vej, de drog og vil drage. 

Kirsten Folke Harrits (f. 1941). cand. mag. Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet; ph.d. i oral history (om arbejderes livshistoriske fortællinger som læreproces), Institut for Historie, Aarhus Universitet. 

Siden 1974 forsket og undervist i arbejderhistorie og -litteratur med efterfølgende bogudgivelser. Indsamlet, formidlet og udgivet arbejdererindringer i projektsammenhænge med bibliotekar og kommunikationskonsulent Ditte Scharnberg: Arbejdererindringer i Aarhus 1984-2005. Siden 2005 forfatter og arbejdsfotograf. 

Litteratur bl.a.: Arbejde: Liv og Historie. Fire danske arbejdererindringer. Dansklærerforeningen 1982 Når vi rykker frem. Antologi af dansk arbejderlitteratur 1872-1983. Gyldendal 1983 Så mange beretninger. Så mange spørgsmål. Arbejderes livshistoriske fortællinger som læreproces. Husets Forlag 2002 KFH og Ditte Scharnberg: Fortælling og fortællere. Husets Forlag 2008

fredag 27 augusti 2021

Om Stig Sjödin på bokmässan

 24 september kommer jag att presentera min bok Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin på "Forskartorget" på bokmässan. På grund av coronapandemin finns det inte så många åhörarplatser. Dock kommer man att kunna se föredraget på webben!

För informationer om biljetter etc. se Bokmässans hemsida.

lördag 21 augusti 2021

Hans Scherfig, Idealister

 Hans Scherfig (1905–1979) hör till mina absoluta favoritförfattare (och jag gillar hans konst också). Därför blev jag glad när jag nyligen fick tag på ett exemplar av den danska förstautgåvan av hans bok Idealister. 

Den utspelar sig 1938 och skulle egentligen ha getts ut 1942. Men det tillät inte de danska myndigheterna. Istället gavs den ut på svenska 1944 och kom för första gången på danska 1945.

Intressant nog är romanen i flera avseenden väldigt aktuell. Scherfig skriver nämligen satiriskt om "idealister" som filantroper, alternativmedicinare, vegetarianer, ockultister etc. Och sådana finns det som bekant fortfarande gott om, även om de numera ibland går under andra beteckningar. 

Också det klassamhälle Scherfig beskriver och kritiserar är, dessvärre, tämligen intakt. Efter att klyftorna i de skandinaviska samhällena minskade efter andra världskriget har de ju på senare tid ökat igen och de rika och mäktiga har åter börjat anamma den vräkiga stil som utmärkte mellankrigstidens överklass. 

En intressant sak med Idealister är att den på flera sätt utgör förlaga till TV-serien Matador. En av karaktärerna i den serien, Mads Andersen Skjern, har exempelvis ett namn som påminner om en av huvudpersonerna i Idealister: Herr Skjen-Svendsen. De delar också på många sätt levnadsöde. Båda började som fattiglappar men blev med tiden kapitalister inom konfektionsindustrin.

Satir är en svår konst. Särskilt svårt är det att få den att åldras väl. Att Idealister efter trekvarts sekel fortfarande känns aktuell och att den fortfarande kan locka till såväl skratt som eftertanke är därför ett gott betyg. 

lördag 14 augusti 2021

Om arbetarpoesi och politik

 I en krönika i Södermanlands nyheter diskuterar Ulf-Göran Widkvist folkhemmet med utgångspunkt i Stig Sjödins diktning. Det illustrerar något som jag brukar tjata om: att arbetarlitteraturen utgör en god utgångspunkt för politisk reflexion.

måndag 9 augusti 2021

Routledge International Handbook of Working-Class Studies

 En stor del av den internationella forskningen om arbetarlitteratur (och frågor om litteratur och klass) bedrivs idag inom det fält som kallas working-class studies. I den nyligen utkomna antologin Routledge International Handbook of Working-Class Studies ägnas ämnet också en hel del uppmärksamhet. 

Arbetarlitteraturforskningen (och glädjande nog antologin Working-Class Literature(s), som John Lennon och jag gett ut!) nämns redan i förordet. Dessutom ägnas bokens största avdelning åt frågor om "representation" och även där dyker arbetarlitteraturen så klart upp.

Den mest intressanta texten på ämnet är Ben Clarkes "'The things that are left out': Working-class writing and the idea of literature". Clarke argumenterar för att arbetarlitteraturen inte fått den plats den förtjänar i litteraturhistorieskrivningen eftersom denna utgår från ett snävt, borgerligt litteraturbegrepp. Att uppmärksamma arbetarlitteraturen blir därmed också ett sätt att utveckla själva idén om vad litteratur är.

fredag 6 augusti 2021

Doktorandkurs: Working-Class Literature

 I höst kommer jag att ge en specialversion av kursen "Working-Class Literature: Historical and International Perspectives" för doktorander. Den omfattar 5 högskolepoäng och ges via nätet. Man behöver inte kunna svenska för att gå kursen, men får gärna lov att tentera på detta språk. Om man vill anmäla sig kan man mejla mig

onsdag 4 augusti 2021

IASS: Arbetarlitteratur och minneskultur, del 2

 Så har då även den andra sessionen om arbetarlitteratur vid IASS konferens i Vilnius (och på nätet) hållits.

Magnus Gustafson presenterade ett mycket intressant paper om arbetarlitteraturens "problem och möjligheter" i "en nyliberal tid", där han gjorde tankeväckande jämförelser mellan främst Jenny Wrangborg och Emil Boss, och dessutom jämförde dem med äldre arbetardiktare som Stig Sjödin.

Beata Agrell diskuterade med utgångspunkt i T. S. Eliots idé om det "objektiva korrelatet" hur tidiga arbetarförfattare som Maria Sandel, Dan Andersson och Karl Östman använde konkreta skildringar av arbete för att uttrycka komplexa arbetarklasserfarenheter.

Oscar Jansson pratade om Kristina Sandbergs romaner om hemmafrun Maj och resonerade bland annat om varför de inte tagits emot som arbetarlitteratur.

Kristian Lødemel Sandberg analyserade några av Kjartan Fløgstads romaner från perioden efter 1989 och argumenterade för att de beskriver hur traditionella manliga arbetarkollektiv löstes upp, men också försöker hålla minnet av den klassiska arbetarkulturen vid liv. 

Sammanfattningsvis måste man säga att den forsknings om presenterades var av hög kvalitet. Dessutom tycks det som att flera av forskarna försökte föra in arbetarlitteraturforskningen på (delvis) nya vägar. För det första hade konferensens tema – minneskultur –  uppenbarligen inspirerat flera att använda olika former av minnesteori för att anlägga nya perspektiv på arbetarlitteraturen. För det andra var det påfallande att flera av presentationerna kretsade kring litteratursociologiska frågeställningar – inte minst sådana som har med tilltänkt och verklig publik att göra, samt med hur arbetarlitteraturen beskrivits av litteraturforskare och kritiker. 

tisdag 3 augusti 2021

IASS: Arbetarlitteratur och minneskultur

 Just nu pågår IASS (International Association for Scandinavian Studies) 33 konferens, i Vilnius och på nätet. Temat är minneskultur, och två av sessionerna handlar om arbetarlitteratur.

Vid den första av dessa – som gick av stapeln vid lunchtid idag – presenterade Christine Hamm, Åsa Arping och jag papers.

Christine pratade om hur arbetarlitteraturen koms ihåg i den norska litteraturhistorieskrivningen. Hennes tes (som hon argumenterade väl för) var att arbetarlitteraturen ofta kopplas samman med en realistisk estetik och att det lett till att visa verk och författarskap osynliggjorts. 

Som exempel anförde hon Karen Sund. Hon skrev bland annat Kjærlighetens forvildelser: Arbeiderroman (1895) och Arbeiderliv (1901) men har inte kommit med i historieskrivningen om arbetarlitteraturen, eftersom hennes verk klassats som populärlitteratur.

Åsa presenterade ett paper om Susanna Alakoskis Oktober i fattigsverige (2012) och April i anhörigsverige (2015), med fokus på hur de tematiserar svårigheterna att minnas och berätta om traumatiska och skambelagda händelser. Särskilt intressant var hennes försök att ta hjälp av teorier från bland annat postkolonial litteraturforskning och forskning om så kallad vittneslitteratur för att förstå arbetarlitteratur. 

Själv pratade jag om hur Stig Sjödin förhöll sig till minnen och minnande i sin arbetardiktning. Bland annat argumenterade jag för att det finns skillnader mellan hans arbetarrörelsediktning och de diktsamlingar han gav ut på Bonniers, och som huvudsakligen vände sig till läsare som inte själva var arbetare.

Förhoppningsvis kommer våra papers att vidareutvecklas och så småningom publiceras i den antologi som vanligen ges ut efter IASS-konferenserna.

I morgondagens session om arbetarlitteratur väntar presentationer av Beata Agrell, Magnus Gustafson, Oscar Jansson och Kristian Lødemel Sandberg


torsdag 15 juli 2021

Recension på socialisterna.org

 Min bok Kampdiktare i folkhemmet:Arbetarpoeten Stig Sjödin har recenserats på webbplatsen socialisterna.org. För att läsa klicka här

tisdag 29 juni 2021

Intervju om Kampdiktare i folkhemmet i Kommunalarbetaren

 Jag har blivit intervjuad i Kommunalarbetaren om min bok Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin. Självklart är det kul att ens arbete uppmärksammas, och det är särskilt kul att det sker i Kommunalarbetaren, dels för att Sjödin publicerade sig där i flera decennier, dels för att jag efter att jag skrev boken studerat det litterära materialet i just den fackförbundstidningen. För att läsa, klicka här.

måndag 28 juni 2021

Brecht, Svendborger Gedichte

 2002–2003 bodde jag i Berlin. Sommaren 2003 tyckte jag att jag blivit tillräckligt bra på tyska och gick och köpte Brechts samlade verk. Sedan dess har jag läst och läst och läst...

Ganska ofta läser jag de så kallade Svendborger Gedichte, som Brecht skrev på 30-talet när han var flykting i Danmark. Några av dem – inte minst "En läsande arbetares frågor" och "Till de efterkommande" – är mycket kända. Andra har mer karaktär av politisk dagsvers, men är därför inte nödvändigtvis mindre intressanta. 

Huset i Svendborg där
Brecht bodde 1933–1938

Dikterna från Svendborg påminner om några saker som är typiska för Brecht:

1) Brecht är fenomenal som kritiker, men dålig på att föra fram ett positivt budskap. Hans disektioner av maktens språk är enastående, men när han får för sig att skriva hyllningsdikter till exempelvis Lenin eller till dem som byggde tunnelbanan i Moskva blir hans eget språk ofta klumpigt och glanslöst. 

2) Brecht vacklar ständigt mellan materialism och moralism. "Först kommer käket, sen moralen". Detta citat ur Tolvskillingsoperan uttrycker en tanke som Brecht flera gånger återkommer till. I Den heliga Johanna från slakthusen skriver han exempelvis att de fattiga saknar moral, men att de inte har så mycket annat heller, det vill säga att de inte är fattiga för att de är sämre än andra utan att de är sämre för att de är fattiga. I den första av Svendborgdikterna återkommer han till samma sak:


BEI DEN HOCHGESTELLTEN

Gilt das Reden vom Essen als Niedrig.

Das kommet: sie haben

Schon gegessen

 

[HOS ÖVERHETEN

Anses det ofint att prata om maten

Anledningen: de har

Redan ätit]


Samtidigt kräver Brecht ofta en oerhört hög moral av människorna. I Mor Courage låter han exempelvis den stumma Kattrin statuera exempel genom att offra sig själv för att rädda andra. I Svendborgdikterna uppmanar han flera gånger – från den relativt trygga exilen – tyskarna att göra uppror mot nazismen och att vända sina vapen mot officerarna. Och i dikten "An die Gleischgeschalteten" [Till de som rättat in sig i ledet] fäller han en hård dom över dem som inte vågar kritisera regimen för att de då skulle kunna förlora  sitt bröd.

3) Brecht är en oerhört intellektuell och politisk diktare. Men han är också rolig. Han skrev någonstans att om teatern inte kan roa så kan den inget annat heller (för då går ingen dit). Även i dikterna använder han humor för att få fram sitt budskap, exempelvis i "Abbau des Schiffes Oskawa durch die Mannschaft" [Besättningens nedmontering av skeppet Oskawa] som handlar om hur underbetalda sjömän ser till att ett skepp och dess dyrbara last förvandlas till skrot. Den slutar såhär 

 

[...] Jedes Kind, meinten wir

Konnte so sehen, daß unsere Löhnung

Wirklich zu klein gewesen war.

 

[På så sett, menade vi

Kunde till och med ett barn se

Att vi verkligen varit underbetalda.]

söndag 27 juni 2021

Klyftan, igen

Anna Bondestam
 Jag har just gjort någonting ovanligt. Jag har nämligen läst om en bok omedelbart efter att jag läst den för
första gången.

Boken i fråga är Anna Bondestams Klyftan, som jag skrev om här på bloggen igår. Jag tyckte att den var mycket intressant och gripande, och kunde inte sluta grubbla på den. Så jag läste den igen.

Efter den andra läsningen har jag sorterat mina tankar och uttryck litet. Inte minst har jag grunnat på titeln. Den täcker nämligen flera motiv och temata i romanen.

En av de klyftor som skildras är den mellan bardom och vuxenvärld. Huvudpersonen, Rut, är ett barn, men kriget tvingar henne att kliva in i de vuxnas värld, åtminstone i vissa avseenden. Exempelvis inser hon att de vuxna inte alltid kan trösta, för att de också är rädda, och att de inte alltid kan ge sina barn den uppmärksamhet de förtjänar när vardagen fylls av skräck och hot.

En annan klyfta är den mellan verklighet och fantasi. Innan kriget är fantasivärlden för Rut värld av sagor och äventyr – under kriget blir den också en plats där man kan uppleva hemskheter som faktiskt ännu inte inträffat.

Bondestam skriver också om klyftan mellan ideal och realitet. Under kriget förvandlas abstrakta ideologiska motsättningar till högst konkret fiendskap mellan människor. I processen smulas många ideal sönder. Samtidigt kan just idealen bli det enda som rädda och utsatta människor kan luta sig mot.

lördag 26 juni 2021

Anna Bondestam, Klyftan

 På senare tid har den finlandssvenska arbetarförfattaren Anna Bondestam fått allt mer uppmärksamhet, inte minst tack vare litteraturvetaren Yasmin Nyqvist som skriver avhandling om henne och som publicerat en rad mycket intressanta artiklar om hennes författarskap (en av dem är fritt tillgänglig på Dagens arenas hemsida). Nyqvist har faktiskt gjort mig så nyfiken att jag börjat läsa Bondestams böcker.

Jag började med den korta romanen Klyftan, som skildrar det finska inbördeskriget ur ett barns synvinkel. Den publicerades första gången 1946, och har bland annat återgivits av En bok för alla på 80-talet. (Faktum är att jag tror att jag läste just En bok för alla-utgåvan som barn, men utan att lägga författarens namn på minnet, och utan att minnas mer än några få scener.)

Klyftan handlar om Rut, som växer upp i en röd familj i en vit stad. Hon lever i ständig rädsla för att hennes far ska gripas och mördas av de vita, men försöker dessutom förstå vad det är som händer i samhälle runt omkring henne.

Många anser att just Klyftan är Bondestams bästa roman, ofta med motiveringen att hennes skildring skulle vara "allmängiltig". Och nog har den bäring också på andra konflikter än inbördeskriget i Finland. Men den säger också viktiga saker om just det kriget, och det är enligt min mening inte något som gör den sämre. Tvärt om är det viktigt att Bondestam och andra berättar om hur kriget upplevdes på förlorarsidan, eftersom det ju för det mesta är vinnarna som skriver historien.

Dock är Klyftan inte bara ett dokument över viktiga historiska erfarenheter. Den är också en välskriven roman, som förmår göra dessa erfarenheter intressanta. Inte minst lyckas Bondestam på ett fint sätt koppla samman en berättelse om ett enda barn med en skildring av stora historiska skeenden. Dessutom kombinerar hon skickligt barnets perspektiv med den vuxna författarens förmåga att tolka och reflektera.   

 

tisdag 22 juni 2021

Om den norska arbetarlitteraturen

Jag håller just nu på med en liten undersökning om vad man skrivit om arbetarlitteratur i Arbetaren vid olika tidpunkter. I utgåvan från 23 december 1933 hittade jag en intressant text, i form av en helsidesartikel om ”Proletärdiktning och arbetarromaner i den norska litteraturen”, av Arve Haraldstad.

Haraldstad – som jag inte vet något om – beskriver där en missaktad och marginaliserad arbetarlitterär tradition som har tre tämligen tydligt avgränsbara perioder. Den första hör hemma på 1800-talet och inleds med Jonas Lies roman Livsslaven (1883), vilken satte ”en ny samhällsklass och nya sociala människoöden under debatt i litteraturen”, och Gunnar Heibergs drama ”Tante Ulrikke”, som skildrade ”den spirande arbetarrörelsen i Norge”.

Dock beskrivs Per Sivles Streik från 1891 som den första ”verkliga arbetarromanen i norsk litteratur” [min kursivering]. Grunden för detta konstaterande verkar främst vara att Sivles roman togs illa emot av den borgerliga kritiken. ”[K]nappast någon bok har renderat sin författare mer borgarilska än denna”, konstaterar Harlstad, och fortsätter sedan såhär: ”Skildringen blev utdömd som ’olitterär’ – naturligtvis. Hela den borgerliga pressen nedgjorde och svartprickade författaren och bokhandlarna bojkottade boken. Per Livres öde blev att under fattigdomens förtvivlan till sist skjuta sig själv en kula för pannan”.

Haraldsten konstaterar att inga av de 1800-talsförattare han tar upp (förutom dem som redan nämnts även Björnestjerne Björnsson) var socialister eller proletärer. Dessutom konstaterar han att de proletärer som verkligen framträdde i norsk litteratur under århundradet – exempelvis Hamsun – genomgående skrev ”borgerlig litteratur”. Det kom alltså att dröja till 1900-talet innan ”arbetardiktarna och proletärförfattarna stormade den borgerliga litteraturparnassen”.

Detta medförde enligt Haraldsten en förändring av arbetarlitteraturen: ”Från att ha varit problemdiktning, som ställde sociala ämnen under debatt, blev proletärdiktningen och arbetarromanerna självupplevda människo- och samhällsstudier”.

Till de viktigaste arbetarförfattarna från början av 1900-talet räknar Haraldstad gruvarbetaren och arbetarrörelseaktivisten Johan Falkberget, anläggningsarbetaren Kristoffer Uppdal, som i romancykeln Dansen gjenom skuggeheimen skildrat arbetarrörelsens utveckling i Norge, proletären och ungsocialisten Marius Braat, som dog i ”proletärpesten” lungsot efter att ha publicerat en enda bok, samt Oslos ”östkantsdiktare” Oskar Braaten, som emellertid – vilket särskilt understryks av Haraldsten – inte var socialist.

Efter denna andra period i den norska arbetarlitteraturens historia följde enligt Haraldsten en nedgång, innan det kom ett uppsving på 1920-talet. Ur den (då) nyaste arbetarlitteraturen nämns Helge Krog, som Haraldsten kritiserar för att vara en intellektuell akademiker från borgarklassen, ishavsskepparen Lars Hansen, vars romaner kritiseras för att varken vara socialistiska eller revolutionära, skogsarbetarskildraren Stein Balstad, som var skollärare men själv ”prövat skogsarbetarnas liv och villkor”, samt journalisten och arbetarrörelseaktivisten Hjalmar Waage (vars namen i artikeln försvenskats till Wåge) som bland annat skildrat industriarbetare. Avslutningsvis tas även proletärlyriken upp, men uppseendeväckande nog utan att någon de två mest kända norska arbetarpoeterna nämns: Arne Paasche Aasen och Rudolf Nilsen

Haraldstens artikel är intressant, inte minst eftersom den för fram en delvis annorlunda syn på arbetarlitteraturen än den som vid tidpunkten dominerade i Sverige. Medan man där och då lade stor vikt vid författarnas klassbakgrund fokuserar Haraldsten mer på litteraturens innehåll och definierar arbetarlitteraturen som verk ”om proletärliv och om arbetarrörelse”. Dock diskuterar han skillnader mellan den arbetarlitteratur som skrivits av arbetare och den som skrivits av författare ur andra samhällsklasser, liksom mellan den som är socialistisk och den som inte är det. Dessutom fokuserar han nästan helt ensidigt på den litterära offentligheten, medan det litterära livet i arbetarrörelsen osynliggörs. Exempelvis nämns inte arbetarrörelsegenrer som kampdikter och kampsånger över huvud taget. Och det kan väl förklara varför Paasche Aasen inte kom med i framställningen. Han skrev nämligen just sådant, och hade en mycket starkare ställning i arbetarrörelsen än på den litterära parnassen.

onsdag 16 juni 2021

Recension i Dala-Demokraten av Kampdiktare i Folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin

 I dagens Dala-Demokraten recenserar Lena de Veen min bok Kampdiktare i Folkhemet: Arbetarpoeten Stig Sjödin. Bland annat skriver hon såhär: 

Stig Sjödin var en central person i den svenska arbetarlitteraturen och har betytt mycket för genren. Han var unik i modern svensk lyrik. 
Detta har Magnus Nilsson förmått visa i sin gedigna bok om kampdiktaren i folkhemmet. Nilssons bok är omsorgsfullt och grundligt framarbetad, det visar inte minst den mer än trettio sidor långa notförteckningen. 

Man måste vara prenumerant för att kunna läsa recensionen i sin helhet, men om man har tillgång till Mediearkivet, exempelvis via sitt bibliotek, kan man komma åt texter där.

måndag 14 juni 2021

Recension i Gefle Dagblad av Kampdiktare i Folkhemmet: Arbtarpoeten Stig Sjödin

 Det är inte alltid man blir profet i sin hemstad, men Stig Sjödin har utan tvekan en stark ställning i Sandviken där han växte upp. Därför är det inte särskilt förvånande att min bok om Sjödin – Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin – uppmärksammas i regionens tidningar. I Arbetarbladet återpublicerades Rasmus Landströms recension från Aftonbladet och i Gefle Dagblad har Kristian Ekenberg skrivit en lång och initierad anmälan.

Ekenberg tar inleder med att diskutera den stora kulturgärning som utförts i den svenska fackförbundspressen. Därefter tar han framför allt upp två saker i min bok: uppmärksammandet av det Sjödin skrev just i fackförbundspressen och den dialog samtida arbetarförattare som Jenny Wrangborg och Johan Jönson för med sin förgångare. Dessutom kommenterar han det faktum att dagens arbetarrörelse inte  håller kulturens fana särskilt högt:

Inte minst fyller Magnus Nilsson i de tysta åren, de 15 år då Sig Sjödin inte gav ut några lyriksamlingar på Bonniers men "nasade" dikter till fackförbundspressen. Han analyserar också vad som skilde dessa dikter, som riktade sig till arbetarsfären, från dem som han presenterade för en bredare offentlighet.

Förutom denna insats att gräva fram gulnande klipp med dikter och gamla prologer till kongresser är det Stig Sjödin i nutiden som jag läser med störst intresse. När Magnus Nilsson läser nu verksamma poeter som Jenny Wrangborg och Johan Jönson och redogör för hur Stig Sjödin arv bearbetas av dem på samma sätt som Sjödin själv hade arbetarrörelsens kampsånger som råmaterial i sin egen diktning.

Största skillnaden är kanske synen på samhället. I de nutida poeternas skildring av arbetet finns litet hopp om att arbetslivet ska bli lättare, det handlar snarare om att bevaka de rättigheter som tidigare generationer kämpat sig till. Sjödin kritiserade socialdemokratin inifrån, besviken ibland men alltid med tron på att skönhetsfläckarna i folkhemmet som han pekat ut kan försvinna efter nästa valseger. Han mätte, som han formulerade det själv, det andliga pH-värdet i den stigande välfärden.

Det finns ett vemod när Magnus Nilsson skriver om den roll poesin hade inom arbetarrörelsen, ett arv som till stora delar har gått förlorat. Men även borgerligheten har mist sitt bildningsideal. De politiker som en gång anlitade Stig Sjödin för att skriva prologer till kongresserna hade fostrats i en arbetarrörelse som skulle erövra den borgerliga kulturen och göra den till sin. Nu förenas istället högern och vänsterns företrädare framför den tv som Fredrik Reinfeldt gav kronprinsessan i 30-årspresent.
Recensionen är bara tillgänglig i sin helhet för prenumeranter. (Men det finns ju bibliotek...)

lördag 12 juni 2021

Recension i finska Arbetarbladet av Kampdiktare i Folkhemmet

 Idag recenserades Kampdiktare i Folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin av Lukas Lundin i finska Arbetarbladet. Recensionen är  utförlig och mycket positiv.

Lundin fokuserar särskilt på Sjödins politiksa betydelse i vår tid:

I bokens sista kapitel utforskar Nilsson arvet efter Sjödin i den moderna svenska arbetarlyriken. Han gör kopplingar till Johan Jönson och Jenny Wrangborg – dagens stora arbetardiktare i Sverige, vars ord inte sällan ekar av Sjödin. Tiden är visserligen en annan: medan Sjödin skrev och verkade inom ett välfärdssamhälle som, trots sina brister, var på uppgång, skildrar Wrangborg och Jönson ett välfärdssamhälle på dekis. Där den traditionella arbetarrörelsen tycks allt mer förstelnad – Stig Sjödins ord allt mer bortglömda. På sätt och vis gör det den moderna arbetarlitteratur som han var med om att skapa mer aktuell än på länge.

Det gör också Magnus Nilssons bok extra läsvärd, för alla som i Sjödins anda fortfarande tror på välfärdsstatens löften – men för den sakens skull inte vill blunda för dess praktiska brister och orättvisor. Det är en väluppbyggd och välskriven sammanfattning av arbetarförfattaren Stig Sjödin, som trots den relativt korta längden är späckad med information – utan att någonsin kännas svårläst. Dikturvalet är smakfullt och ger en extra krydda till faktainnehållet.

För att läsa hela texten, klicka här.

söndag 6 juni 2021

Recension i Opulens av Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin

I Opulens har jag beståtts den längsta och mest positiva recension jag någonsin fått. Den är skriven av Carsten Palmer Schale som ger en god presentation av såväl Sjödin som av min bok. Såhär avslutas recensionen: "Stig Sjödin är vår största och mest mångfacetterade arbetarpoet. Om denne har Magnus Nilsson skrivit ett imponerande standardverk". Dessutom publicerar Opulens – i sann forlkbilande andra – utdrag ur några dikter av Sjödin. För att läsa, klicka här.

fredag 4 juni 2021

Recension i NSD av Kampdiktare i Folhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin

 I dagens NSD recenserar Peo Rask min bok Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin. Han tar särskilt fasta på mina resonemang om att Sjödin var verksam på flera litterära arenor:

Magnus Nilsson för viktiga resonemang kring hur Sjödins poesi bemötts och kring vilken hemvist denne ska ha. Arbetarförfattare eller Bonnierförfattare? Eller för att ta det ännu ett steg: Var Sjödin arbetarpoet eller arbetarrörelsepoet? Eller både och?

Rasks avslutande omdöme om boken gillar jag skarpt: "ett gediget verk som jag starkt rekommenderar".


Recension i Aftonbladet av Kampdiktare i folkhemmet

 Idag kom den första recensionen av min nya bok, Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin. Det är ingen mindre än Rasmus Landström – den samtida litteraturkritiker som kan allra mest om arbetarlitteraturen – som skrivit och recensionen står att läsa i Aftobladet.

Landström fokuserar särskilt på Sjödins politiska relevans. Såhär avslutas recensionen:

En ung generation som väckts till liv av Bernie Sanders tal om ”demokratisk socialism” kunde gott läsa på honom på nytt. Kanske skulle de upptäcka att hans dikter om människovärde och arbetsrätt stiger som frisk luft ur stålverk och arbetsbaracker.

Sjödin är kort sagt en perfekt försångare för en ung vänster som fantiserar om en ny giv och drömmer mardrömmar om marknadshyror.

För att läsa, klicka här.

söndag 23 maj 2021

Johannes Daun De rotlösa

De rotlösa, av Johannes Daun -

 

 På omslaget till Johannes Dauns De rotlösa står att boken är en roman om ”en stad i förvandling”. Närmare bestämt handlar den om industrialiseringen av Sverige, sådan den upplevdes i en mindre industristad på 1880-talet.

 

I centrum för berättelsen står ett kollektiv som hålls samman av att medlemmarna bor i samma hus: en hantverkare på dekis, hans familj, samt några inneboende arbetare.

 

Daun är historiker och hans samhällsskildring är mycket övertygande. Dessutom är De rotlösa en synnerligen välskriven roman.

 

Kollektivromanen är en svår genre, men hos Daun blir den ett utmärkt verktyg för att skapa en mångfald av perspektiv på komplexa historiska processer. Stilen – som är lätt arkaiserande, och därmed bidrar till känsla av historisk autenticitet – imponerar också.

Mot slutet av romanen skriver Daun om böcker som utmanar läsaren att ”reflektera över samhället man lever i och dess utveckling”. En sådan bok är De rotlösa. Och därtill är den ett konstverk.

Willy Vlautin, Mörkret som faller

Mörkret Som Faller

Jag har precis läst Willy Vlautins senaste roman Mörkret som faller (originaltitel: The Night Always Comes). Det är den första av hans böcker jag läst, men inte den sista. Den var nämligen mycket bra.

Romanen handlar om Lynette, som bor tillsammans med sin mamma och sin utveckligsstörde bror och som sliter som ett djur för att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa det hus de hyr. När det väl blir dags att genomföra affären backar hennes mamma dock ur och Lynette tvingas ut på en två dygn lång odyssé genom de mindre fasionabla delarna av Portland för att försöka skrapa ihop ännu mer pengar.

Berättelsen om Lynettes förtvivlade jakt på pengar präglas av spänning och högt tempo. Men romanen innehåller också tillbakablickar på huvudpersonens tidigare liv som ger henne psykologiskt djup och som placerar in berättelsen om hennes pengajakt i ett större, socialt och politiskt sammanhang. 

Faktum är att Vlautin bättre än de flesta lever upp till det ideal som den marxistiske litteraturkritiken Georg Lukàcs formulerat för den realistiska romanen, nämligen att den ska skildra typiska personer under typiska omständigheter. Samtidigt har han emellertid också förstått och förmått omsätta den insikt som Lukács-kritikern Bertolt Brech ständigt påminde om: att det inte spelar någon som helst roll hur väl ett konstverk förmår att beskriva samhället om det inte förmår fånga publikens intresse. Mörkret som faller är helt enkelt både en fängslande roman som är nästan omöjlig att lägga ifrån sig och en berättelse som får läsaren att fundera över sakernas tillstånd.

onsdag 19 maj 2021

Arbetarlitteratur och exceptionalism

 The International Association for Scandinavian Studies är en organisation för oss som forskar om nordisk litteratur (samt, i någon utsträckning språk och kultur i Norden). Dess huvudsakliga uppgift är att varannat år anordna en stor konferens. Sensommaren 2018 träffades vi i Köpenhamn och presenterade forskning på temat "Scandinavian Exceptionalisms". Nu har en del av det som sades utvecklats till akademiska uppsatser och publicerats i volymen Scandinavian Exceptionalisms: Culture, Society, Discourse i serien Berliner Beiträge zur Skandinavistik som ges ut av Nordeuropa-Institut vid Humboldt-Universität i Berlin.

Det är en rejäl lunta på mer än 500 sidor. Intressant nog handlar en hel sektion om "Folkhem and Working-Class Fiction". Den inleds med en text som jag skrivit, "Swedish exceptionalism and working-class literature", som vrider och vänder på idén att den svenska arbetarlitteraturen skulle vara världsunik. Därefter följer i tur och ordning Beata Agrells "Proletär svenskhet? Klassmedvetande och fosterlandskänsla i pionjärtidens svenska arbetarprosa", Per-Olof Mattssons "Den fria nordiska arbetaren: Eyvind Johnsons svar på anti-fascismens kris hösten 1939" och Therese Hellbergs "Svenskhet och folkhemmet – i romaner och kåserier av Kjerstin Görnasson-Ljungman, Gertrud Lilja och Ingegerd Stadener".

För mer infomration om boken, klicka här.

tisdag 18 maj 2021

Om fackförbundslitteratur i Journalisten

Journalisten 

 Fackförbundstidningen Journalisten uppmärksammar i en artikel min forskning om Stig Sjödin och om litteraturen i fackförbundspressen. Trevligt tycker jag. För att läsa, klicka här.

Om fackförbundstidningslyrik

 Med anledning av min bok om Stig Sjödin som kommer ut i veckan har Ellen Albertsdottir skrivit en artikel på Malmö universitets hemsida om min forkning, med fokus på mina försök att lyfta in det litterära livet i arbetarrörelsen in litteraturhistorien. För att läsa, klicka här.

Minitema om arbetarlitteratur

I senaste numret av danska Arbejderhistorie finns ett "minitema" om arbetarlitteratur. Förledet "mini" är träffande, för det handlar om två artiklar. Niklas Freisleben Lund har skrivit om modern dansk arbetarlitteratur och jag har skrivit om den nya vågen av svensk arbetarlitteratur, samt om forskningen om densamma. Dock flankeras de vetenskapliga artiklarna av en essä av arbetarföratatren Dennis Gade Kofod.

Mer information om tidskriften och information om hur man beställer den finns på dess hemsida.


måndag 17 maj 2021

Presentation av min nya bok

 

 På torsdag 20 maj släpps min nya bok: Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin (för mer information, se förlagets hemsida). Måndag 24 maj 13:00 presenterar jag boken i Specialseminariet Konflikt och motstånd vid Historiska institutionen i Lund.

 

Presentationen sker on-line och har – åtminstone inledningsvis – formen av ett samtal om boken mellan Magnus Gustafson och mig. Den som vill delta i seminariet måste ta kontakt med seminarieledaren Magnus Olofsson (ja, Magnus verkar vara ett populärt namn i dessa kretsar...). Hans kontaktuppgifter finns på seminariehemsidan.

 


onsdag 28 april 2021

Arbetarlitteratur på Runö-kurs

 I går föreläste jag – via dator, så klart – på kursen "Arbetarkultur" på Runö folkhögskola. Det var väldigt givande. Kursdeltagarna var såväl intresserade som kunniga, och som vanligt har jag känslan av att det var föreläsaren som lärde sig allra mest.

Kursen kommer att ges i höst igen och jag rekommenderar alla som är intresserade av ämnet och som kan avsätta en kväll i veckan för studier att läsa den. Mer information hittar man här.

fredag 16 april 2021

Elliot Baron, Vi kommer med hjärta hem till dig

 Elliot Barons Vi kommer med hjärta hem till dig är en samling interiörer från hemtjänsten, från möten mellan människor som behöver hjälp och dem vars arbete det är att ge hjälpen. 

Titeln verkar vara en slogan för ett företag i branschen och andas naturligtvis ironi. Men tonen i boken är ändå varm - trots att det handlar om en yrkesskildring beskrivs mänsliga möten. 

En sak som sticker ut litet är att urin och avföring ges mycket uppmräksamhet. Men när omvårdnad ska ges på kortast möjliga tid hamnar väl de mest grundläggande fysiska behoven i centrum. 

Detta föranleder emellertid inte Baron att beskriva sitt arbete som ett skitjobb. Därvidlag skiljer han sig från andra skildrare av omvådenadsarebte, som Johan Jönson. Istället ligger han närmare sådana som Cecilia Persson. Allra mest påminner Vi kommer med hjärta hem till dig dock om Marie Hållanders Tjänster i hemmet.


onsdag 14 april 2021

Om arbetarlitteraturforskningens direkta samhällsrelevans

 Inom akademin pratas det allt mer om att forskningen ska bidra till att möta samhällsutmaningar och vara nyttig för andra än forskare och studenter. Helst ska man kunna påvisa att ens forskning har "impact", det vill säga samhälleligt genomslag.

Mot detta kan man rikta många invändnignar. Den viktigaste är att forskningen bör vara fri från politisk styrning, eftersom just friheten brukar leda till bäst resultat. Vad gäller humanistisk forskning kan man också framhålla att dess nytta i allmnhet är ganska abstrakt och svår att mäta.

Men visst kan även humanistisk forskning vara användbar i olika delar av samhället. Jag vet exempelvis att min forskning om arbetarlitteratur kommit till användning på många olika sätt.

Ett exempel på det är att jag intervjuats av Catarina Berglund på Kommunalarbetaren om min pågående forskning om litteraturen i fackförbundspressen. Kommunalarbetaren ska nämligen göras om till ett "månadsmagasin" och nu försöker man hitta former för hur kulturmaterialet ska se ut framöver. Att jag kan bidra till den processen genom att berätta om hur det litterära materialet sett ut tidigare är naturligtvis kul.

Hur stor påverkan mitt inspel får återsår naturligtvis att se. Och, att mäta det kommer att vara omöjligt. Men det är kul att bli lyssnad på. Och det är ännu roligare att tidningens läsare också bjuds in att komma med synpunkter (se Kommunalarbetarens hemsida)

tisdag 13 april 2021

Joseph Ponthus, Vid bandet

 Joseph Ponthus Vid bandet är en prosapetisk betraktelse över förattarens erfarenheter som bemanningsföretagsanställd livsmedelsfabriksarbetare (först fisk och skaldjur, därefter kött) i Bretagne. Det är en mycket bra bok som verkligen griper tag i en och drar in en i Ponthus funderingar om livet, arbetet och världen, och i hans vackra och precisa språk.

Lika mycket som att berätta om sina erfarenheter diskuterar förattaren förutsättningarna för att skildra dem. Redan på första sidan poängterar han att han inte sökt sig till fabriken för att där finna litterärt stoff, utan för att han behöver försöja sig:

Jag kom inte dit för att göra ett reportage

Än mindre för att förbereda revolutionen

Nej

Fabriken är för pengarna

Ett brödjobb

Fabriken beskrivs rent av som litteraturens antites, exempelvis i följande stycke där Marcel Proust och hans På spaning efter den tid som flytt apostroferas:

Kära Marcel jag hittade den som du spanade efter

Kom till fabriken så ska jag visa dig litet snabbt 

Den tid som flytt

Så behöver du inte lägga ut texten mer

Samtidigt är Ponthus text späckad med litterära refefenser. Och det är just i mötet mellan de föregivet oförenliga motsatserna som det intressanta händer.

Vid bandet har likheter med flera moderna svenska arbetarskildringar, inte minst Kristian Lundbergs Yarden och Johan Jönsons Efter arbetsschema. Samtidigt är Ponthus ton unik. Dessvärre blev Vid bandet hans sista verk. Han gick bort i cancer i mars i år.

torsdag 8 april 2021

Se seminariet om arbetarlitteraturen i Kommunalarbetaren

 Gårdagens forskarseminarium om arbetarlitteraturen i Kommunalarbetaren spelades in. Glädjande nog deltog flera professorer från andra lärosäten, som till på köpet är experter på ämnet. (De lokala forskarna går för övrigt inte heller av för hackor...)


onsdag 31 mars 2021

Forskningsseminarium om arbetarlitteratur i Kommunalarbetaren.

 Onsdag 7 april kommer jag att presentera min pågående forskning om arbetarlitterur i fackförbundstidingen Kommunalarbetaren i forskningsseminariet på Institutionen för konst, kultur och kommunikation vid Malmö universitet. På grund av pandemin sker det hela digitalt, vilket faktiskt har den fördelen att det är ganska enkelt att delta. Den som vill göra det hittar mer information här. (Seminariet kommer av olika anledningar att hållas på engelska).

tisdag 23 mars 2021

Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin

 20 maj kommer min bok Kampdiktare i folkhemmet: Arbetarpoeten Stig Sjödin ut på Verbal förlag. 

Såhär presenteras den på nätet: 

Stig Sjödin (1917–1993) var en av de mest betydande svenska poeterna under andra halvan av 1900-talet. Här står arbetarförfattaren Sjödin i centrum, sådan han framträdde i sina dikter.

Boken lyfter särskilt Stig Sjödins skildringar av arbete, klass och arbetarrörelse i folkhemmet. Dessutom undersöks hur poeterna Jenny Wrangborg och Johan Jönson förhåller sig till sin föregångare.

Den som vill kan redan nu boka ett exemplar för det högst rimliga priset 219 kronor, inklusive frakt, via förlagets hemsida.