torsdag 2 december 2010

Docentföreläsning

På måndag eftermiddag (6 december kl 15-16) håller jag min docentföreläsning vid Malmö högskola (närmare bestämt i "Gäddan", sal 104"). Föreläsningens titel är "Litteratur, etnicitet, klass".
Direkt efter föreläsningen blir det mingel med något gott att dricka och tilltugg i Kultur och Samhälles "faculty room" (Gäddan, sal 525).
Alla som råkar befinna sig i närheten av Malmö är varmt välkommna.

16 kommentarer:

 1. Hej Magnus. Jag ber att få gratulera i förskott, docent minsann. Bra jobbat. Kommer inte kunna närvara vid det så kallade "minglet", men höjer ett glas glögg i min halländska förskingring.
  /Christian

  SvaraRadera
 2. Gratulerar!
  Låter intressant!
  Jag undrar om det är några specilla författare du inriktar dig på i din avhandling?

  Mvh, Evelina

  SvaraRadera
 3. Hej Evelina
  I min doktorsavhandling, som kom ut 2003, skrev jag om Ivar Lo-Johanssons statarromaner. I boken Arbetarlitteratur (2006) skriver jag om hela den svenska arbetarlitteraturen. I min senaste bok analyserar jag romaner av Jonas Khemiri, Marjaneh Bakhtiari, Lena Andersson, Hassan Loo-Sattarvandi, Åsa Linderborg och Susanna Alakoski. I docentföreläsningen kommer jag att prata översiktligt om min forskning om litteratur, klass och etnicitet. De enda författare jag går in närmare på blir (nog) Folke Fridell och Göran Palm.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har inte läst något av Folke Fridell och Göran Palm, men bra tips, tack!

  Jag undrar om du i din bok Arbetarlitteratur (2006) tar med Per Gunnar Evander?
  Han är min favoritförafttare och jag anser att hans skildringar av människor som sliter i vardagen, kroppsarbete, är mycket gripande och levande.

  "Berättelsen om Josef", "Tegelmästare Lundin och stora världen", "Sista dagen i Valle Hedmans liv", "Se mig i mitt friska öga","Veronicas vrede" m.fl.

  Läs gärna det Enn Kokk skriver om Per Gunnar Evander på sin blogg:
  http://enn.kokk.se/?page_id=118

  Evanders dikt "Människas glädje" är fantastisk!

  Hälsningar, Evelina

  SvaraRadera
 5. Det är möjligt att jag nämner Evander. Men jag tar inte upp honom till behandling. Dock framstår han i allra högsta grad som en intressant författare, så jag kommer säkert att syssla mer med honom framöver. Och om jag gör en ny utgåva av arbetarlitteraturboken kommer han säkert med på ett hörn.

  SvaraRadera
 6. Det låter lovande!
  Du verkar vara en mycket energisk forskare. Det är angeläget och viktigt att framhålla författare som står på de svagares sida.
  Ivar Lo-priset var passande för Per Gunnar Evander att få.

  http://www.ivarlopriset.se/pristagare/per-gunnar-evander-2003/

  Mvh, Evelina

  SvaraRadera
 7. För ordningens skull kan det vara på sin plats att påpeka att även Magnus fått Ivar Lo-priset. Men det visste du kanske redan, Evelina? Mvh/Christian

  SvaraRadera
 8. Tack, tack för informationen Christian!
  Nej, det hade jag inte en aning om, ursäkta mig!
  Stort Grattis Magnus! Måste vara härligt att få uppskattning genom ett så fint pris.

  Jag har inte tidigare kollat(men nu har jag gjort det)pristagarlistan för Ivar Lo-Johanssons personliga pris.
  Man lär så länge man lever!

  Mvh, Evelina

  SvaraRadera
 9. Jag kan faktiskt säga att det var i samband med att Magnus tilldelades Ivar Lo-priset jag också upptäckte vilken fantastisk författare Ivar Lo är. Godnatt jord och Frihet är bara två av dem. Jag var lite sen, men gläds åt att jag fortfarande har många av hans verk kvar olästa!
  Mvh/Christian

  SvaraRadera
 10. Lycka till i morgon, Magnus!

  Önskar
  Evelina i Småland

  SvaraRadera
 11. Tackar ödmjukast. Sitter nu och putsar på anförandet... Ska nog bli bra.

  SvaraRadera
 12. Christian - romaner av Ivar Lo är viktiga att läsa. Det var längesedan för min del.
  Godnatt jord - då går mina tankar till TV-serien. Det var något visst med den, ovanlig, de pratade inte mycket. Jag minns att jag ändå tyckte om den.

  Magnus - hoppas du hade en fin dag igår!
  Det skulle ha varit mycket intressant att lyssna på din föreläsning.
  Mvh, Evelina

  SvaraRadera
 13. Föreläsningen gick bra, så nu är jag väl docent (om inte rektor lägger in veto, men det har jag svårt att tänka mig...)

  SvaraRadera
 14. Bra jobbat! Är det fortfarande okej att kalla dig vid förnamn? Eller är det docent Nilsson som gäller från nu? Är du klar i Tyskland för den här gången, eller är du bara hemma för detta ärende?
  /Christian

  SvaraRadera
 15. Naturligtvis insisterar jag på att mina titlar används. Från och med nu är jag Dr. Hab. Magnus Nilsson. Jag är just nu hemma för att klara ut docenteriet och för att vara med på arbetarlitteraturkonferens i Lund.

  SvaraRadera
 16. Helt rätt tänkt! För övrigt, och apropå ingenting annat än den eviga diskussionen om fiktion/fakta har jag nyss läst ut (Malmö-bon) Karl Ove Knausgårds Min kamp, första delen. Enastående bra, tycker jag. Ta med sig en volym tillbaka till kontinenten, goe docenten!

  SvaraRadera