söndag 19 december 2010

Debatt om film, litteratur och klass

Min artikel om Pernilla Augusts filmatisering av Susanna Alakoskis Svinalängorna har satt igång en liten debatt. Jacob Lundström gav mig svar på tal i Aftonbladet 15 december, och i dagens tidning svarar jag honom (för att läsa mitt svar, klicka här). Mina tankar om litteratur, film och klass har även kommenterats av Johannes Björk i Aftonbladet, av Miranda Sigander i Expressen samt på diverse bloggar.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Lars Westman kommenterade min artikel på Aftonbladets hemsida. Han skrev såhär:
    "Återigen är det film på bio som räknas när det gäller rörlig bild. Dokumentärfilmerna på tv har i åratal haft klassperspektiv även om det mött motstånd även där att få skildra verkligheten med ords nämnande. The show must go on. 1973 gjorde jag en film om svält och torka i Afrika där jag sa att kapitalisterna i en konferens 1884 i Berlin delade upp Afrika mellan sig. Ordet "kapitalisterna" censurerades av SVT till "de rika länderna". I Danmarks tv togs hela historieavsnittet bort utan min vetskap. Det dröjde ända till 70talet innan ordet "dialektiskt" fick säjas. Marxistisk klassperspektiv är givetvis farligt i maktens media."
    Jag tolkar detta som en illustration till min tes. På film är det svårt att få lov att prata om klass. Och det hänger naturligtivs samman dels med "kontrollen över produktionsmedlen", dels med avsaknaden av en stark och radikal tradition som filmskaparna kan luta sig mot.

    SvaraRadera