onsdag 2 november 2011

Forskningsprojekt

Jag har fått finansiering från Vetenskapsrådet för ett projekt med titeln "Klass i svensk arbetarlitteratur 1945-2010". Syftet med projektet är att analysera det ambivalenta förhållande till den arbetarlitterära traditionen som uppvisas av många moderna arebtarförfattare, och att undersöka hur detta hänger samman med dessa författares skildring av fenomenet klass. Exempel på verk som kommer att studeras är Folke Fridells Död mans hand och Greppet hårdnar, Göran Palms LM-böcker och Jenny Wrangborgs diktsamling Kallskänken. Dessutom kommer jag att jämföra svensk arbetarlitteratur med tysk dito, med särskilt fokus på Max von der Grüns Irrlicht und Feuer (Irrbloss och eld). Projektet kommer att pågå i tre år (från 2012 till 2014) och den stora slutprodukten ska bli en bok på engelska. Några preliminära resultat kommer att publiceras i nästa nummer av Tidskrift för litteraturvetenskap och min projektbeskrivning kommer snart att bli tillgänglig på vetenskapsrådets hemsida. Idag uppmärksammades mitt projekt på Malmö högskolas hemsida. För att läsa, klicka här.

5 kommentarer:

 1. Hej Magnus! Strålande nyheter. Du framstår allt mer som svensk arbetarlitteraturforskares motsvarighet till...Zlatan. Har du sett Inside Job? Inte för att man blir förvånad, men jävligt förbannad.
  /Christian E

  SvaraRadera
 2. En dokumentär om det bisarra vansinne vi kallar senkapitalism. Den visar med all (icke) önskvärd tydlighet hur girighet, korruption och ren statsunderstödd kriminalitet kortslöt hela världsekonomin 2008. Helt enkelt en övertydlig illustration om kapitalismens inneboende förstörande kraft och varför det kommer hända igen snart, bara större och än mer förödande. Bas och överbyggnad. Se den, tycker jag. Inget du inte redan vet, men med enskilda aktörer i rollerna.
  /Christian E

  SvaraRadera
 3. Magnus, en glad nyhet. Vi har fått löfte av Gunnel Furuland om att få Lars Furulands arkiv med flera författarintervjuer till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Även delar av hans stora bibliotek kommer att ingå. Den dåliga är att vi ska flytta från centrala Stockholm, vet ännu ej vart.
  Mats Myrstener, ARAB

  SvaraRadera
 4. När ni vet var ni hamnar - berätta så att jag kan komma och gräva i de furulandksa samlingarna.

  SvaraRadera