tisdag 23 juni 2020

Om arbetarlitteratur i Clarté

I tidskriften Clarté nummer 2, 2020 som kom ut idag hittar man flera texter om arbetarlitteratur: en längre artikel av Rasmus Landström om samtida svenska arbetarskildringar, en recension av Luka Lei Zhang av en bok om hur socialistisk litteratur och kultur spreds och togs emot i tredje världen under det kalla kriget och en dikt av Md Sharif Uddin.
Landström är litteraturkritiker och arbetarlitteraturkännare, och hans artikel är ett utdrag ur boken Arbetarlitteraturens återkomst som han kommer att ge ut på Verbal förlag i höst, och som åtminstone jag ser mycket fram mot.
Luka Lei Zhang kommer från Kina, men är doktorand i Singapore, där hon skriver en doktorsavhandling om arbetarlitteratur från Asien. Innan coronapandemin slog till var hon dock gästdoktorand vid Malmö universitet. Boken hon recenserar heter The East Was Read och är utgiven av det radikala indiska förlaget LeftWord Books.
En av de författare Luka Lei Shang forskar om är Md Sharif Uddin. Han kommer från Bangladesh, men arbetar sedan många år i Singapore. Den dikt som nu publicerats i Clarté har titeln "Stolthet" och är skriven mot bakgrund av den pågående coronapandemin, som drabbat migrantarbetarna i Singapore mycket hårt. Översättningen (från engelska) har jag stått för.
Clarté innehåller också en hel del annat som kanske kan vara intressant för denna bloggs läsare. Exempelvis skriver Olle Josephson om att det skulle vara nödvändigt att ta striden med Sverigedemokraterna om hur vi ska definiera det nationella kulturarvet, medan jag invänder att det nog vore oklokt att syssla allt för mycket med kulturarvsfrågor och särskilt att koppla kultur till nationer (eller kulturella grupper)...
Man bör prenumerera på Clarté. Första steget är att klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar