söndag 7 mars 2021

Lijia Zhang, "Socialism is Great!"

 Jag har nyligen läst Lijia Zhangs "Socialism is Great!": A Worker's Memoir of the New China, efter att en av studenterna på min engelskspråkiga kurs om arbetarlitteratur tipsat om den. När jag läst klart fick jag desstuom reda på att min vän Luka Lei Zhang kommer att ta upp den i sin doktorsavhandling om arbetarlitteratur från (bland annat) Kina. 

Lijia Zhang växte upp i en arbetarklassfamilj i Nanjing och när hon var 16 år fick hon ta över sin mors arbete i en statlig industri som tillverkade missiler. Dock hade hon ingen som helst lust att vara arbetare, utan strävade ständigt efter att kunna utbilda sig. Så småningom lyckades hon, och idag är hon verksam som förattare och journalist.

För mig som inte kan så mycket om Kina var det intressant att få ta del av Zhangs skildring av de stora politiska och ekonomiska förändringar landet genomgick under 1980-talet. Åtminstone den första delen av boken, som handlar om den unga huvudpersonens försök att orientera sig i samhället och att hitta ett förhållningssätt till sin tillvaro som arbetare, var också väldigt engagerande. Däremot tyckte jag att betättelsen tappade litet fart mot slutet då den mest handlar om huvudpersonens kärleksliv.

Som arbetarlitteratur är "Socialism is Great!" i allra högsta grad intressant. Det kommer Luka Lei Zhang att utveckla närmare i sin forskning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar