fredag 17 juni 2011

Marxistisk litteratur- och kulturanalys

Litteratur och klass är inte bara ett viktigt tema i min forskning, utan även i min undervisning. Sedan några terminer ger jag exempelvis den internetbaserade distanskursen "Arbetarlitteratur", som i allra högsta grad handlar om just litteratur och klass. Och från och med våren 2012 kommer jag att ge en kurs (också den på internet) med titeln "Marxistisk litteratur- och kulturanalys".
Syftet med kursen är att studenterna ska få bekanta sig med den marxistiska litteratur- och kulturteoretiska traditionen, och särskilt med hur man inom denna tradition sett på förhållandet mellan kultur, litteratur, ekonomi och politik. Dels kommer kursen att ge en översikt över den marxistiska litteratur- och kulturteorins historiska utveckling, dels kommer några marxistiska tänkare (exempelvis Antonio Gramsci, Louis Althusser, Raymond Williams och Fredric Jameson) att studeras närmare.
"Marxistisk litteratur- och kulturanalys" kan ses som en fristående fortsättning på kursen "Introduktion till marxistisk teori", men det är inget krav att ha läst den kursen. Från och med mitten av oktober kommer det att vara möjligt att söka kursen via studera.nu. Innan dess kommer det att dyka upp mer information här på bloggen.

4 kommentarer:

 1. Spännande med en fortsättning! Ser fram emot den

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli spännande för mig också. Och roligt!

  SvaraRadera
 3. Härligt! Ska ställa larmet för att komma ihåg det i oktober. /Christian E.

  SvaraRadera
 4. Påminnelser lär komma när det blir dags att göra ansökan...

  SvaraRadera