måndag 1 maj 2023

Arbetarlitteraturen på 1 maj

 1 maj är arbetarrörelsens kamp- och högstidsdag. Det är också en dag då arbetarlitteraturen brukar få litet mer utrymme än annars.


I år citerade Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar exempelvis dikter av Stig Sjödin i sitt tal (som kan läsas här). Jag råkar också veta att det socialdemokratiska oppositionsrådet i Lomma, Per Bengtsson, kryddade sitt tal med några verser ur en dikt av kampdiktaren  K. J. Gabrielsson (mer känd under pseudonymen Karolus), som enligt Hjalmar Branting var Sveriges förste genuine proletärdiktare.

Att uppmärksamma arbetarlitteraturen på 1 maj påminner oss om att arbetarförfattarna kan hjälpa oss att reflektera över politiska spörsmål. Om någon har fler exempel på att arbetarlitteratur smugit sig in i firandet får ni gärna höra av er. 

3 kommentarer:

  1. Nooshi Dadgostar citerade arbetarförfattaren? och rockartisten Ulf Lundell och hans sång Folket bygger landet i hennes tal under Almedalsveckan 2022

    SvaraRadera
  2. "Om någon har fler exempel på att arbetarlitteratur smugit sig in i firandet får ni gärna höra av er."
    - tar dig på orden här:
    Själv var jag inbjuden till första maj-firandet i Olofström som en del av kulturinslaget (och underhållningen). Var ombedd att läsa dikter, prata om kultur och folkbildning samt berätta arbetsplatsanekdoter (en kvast på ett bageri dök visst upp).

    SvaraRadera