fredag 15 juli 2022

Anker och litteraturen

 För några år sedan hade Arbejdermuseet i Köpenhamn en utställning om danska statsministrar. När min fru och jag såg den var vi nästan ensamma i lokalen. Utöver oss var det bara en äldre man som tittade på utställningen: den tidigare statsministern Anker Jørgensen.

Nu har han förärats en egen, mycket fin, utställning. Den tar inte minst upp hans intresse för litteratur och och hans engagemang för arbetarrörelsens kulturarbete.

Anker Jørgensen växte upp i en fattig arbetarmiljö och hade inte någon längre utbildning. Men han var redan som barn en hängiven läsare och när han i tjugoårsåldern blev arbetslös plöjde han igenom stora mängder litteratur på det lokala biblioteket. Även som statsminister läste han mycket, bland annat tidigt på morgnarna, innan arbetsdagen började.

Detta understryks alltså i utställningen, som bland annat innehåller ett antal böcker ur Jørgensens boksamling. Dessutom har man kopierat upp hans pamflett "Jag tror, man skal læse". Den inleds såhär:

Jeg tror, man skal læse. For på samme måde som mennesket har fysik, så har det også en ånd. Men du må hele tiden træne din fysik, og du må også spise og drikke, for ellers går fysikken i stå. På samme måde med ånden. Den skal også fodres, tilskyndes, inspireres.

Därefter tipsar han om böcker av bland andra Arthus Koestler, Villy Sørensen, Günter Grass,, Hans-Jørgen Nielsen, Ivar Lo-Johansson och Kirsten Thorup. Något sådant har (väl?) svenska socialdemokratiska statsministrar inte gjort i modern tid?


Några böcker ut Anker Jørgensens boksamling.
Ivar Lo-Johansson samsas med Marx och Koestler.

Utställningen betonar litteraturens
betydelse för Anker Jørgensen

Manuskript till ett tal där Anker Jørgensen bland
annat hänvisar till Martin Andersen Nexø




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar