fredag 18 september 2020

Det kom ett brev...

 .

..och en bok. 

Närmare bestämt fick jag idag ett brev från Lars Johansson i Göteborg som vill veta vad hur jag ställer mig till att kalla Ulf Lundell arbetarförfattare.

Bakgrunden till frågan är att Lars i Lundells bok Vardagar läst ett resonemang om att de amerikanska beatförfattarna kanske skulle kunna betraktas som arbetarförfattare. Och då kan man kanske vända på steken och kalla Lundell, som ju inspirerades av beatförfattarna, för arbetarförfattare, tänkte Lars. 

För att jag ska kunna svara på frågan skickade Lars även med ett exemplar av Vardagar. Det tackar jag så klart för, men eftersom brevet inte innehöll några som helst uppgifter om hur jag kan få tag i Lars så är jag litet bekymrad över hur han ska få ta del av svaret. Ni som tror er veta vem denne generöse göteborgare är får gärna tipsa honom om bloggen så att han kan få ta del av mina tankar om Lundell och arbetarlitteraturen – för självklart har jag sådana.

I boken Bakom TV'n ändrades ljuset: 56 politiska dikter från 2005 argumenterade Göran Greider för att Lundells sång "Folket bygger landet" påminde om "Arbetets sönder" och att man därför borde betrakta Lundell som "en modern arbetarförfattare". Själv var Lundell minst sagt skeptisk. Men hans resonemang i Vardagar om arbetarlitteraturens kan kanske tyda på att han inte skulle vara lika motvalls idag. Och framför allt visar det att begreppen arbetarlitteratur och arbetarförfattare är stadda i ständig förvandling.

onsdag 16 september 2020

Lecture

Here you can watch an on-line lecture about Swedish working-class literature in (Sw)English that I gave today on a course about working-class literatures in the world.


söndag 6 september 2020

Boktips


 Några av de utländska studenterna på den engelskspråkiga arbetarlitteraturkurs som jag just nu undervisar på har tipsat om arbetarlitteratur från sina hemländer.

En student från italien rekommenderar Giovanni Verga – vars roman Familjen Malavoglia lär vara på gång i svensk nyöversättning.

Flera finska studenter tipsar om Väinö Linna, som dock inte tyckte om att kallas arbetarförfattare... (Här till höger syns han i färg.)

En bulgarisk student slår ett slag för Geo Milevs berättande dikt September.

En student från Frankrike lyfter fram Jean Gionos Mannen som planterade träd. 

Det lär säkert dyka upp fler litteraturtips framöver. Inte minst ser jag fram mot att studenterna ska hitta och läsa samtida arbetarlitteratur från olika länder.

torsdag 3 september 2020

Om japansk arbetarlitteratur

Idag har jag intervjuat Dr. Mats Karlsson vid The University of Sydney om japansk arbetarlitteratur. Intervjun ska användas på den kurs om arbetarlitteratur från olika tider och platser som ges vid Malmö universitet denna termin, och som förhoppningsvis kommer att ges fler gånger framöver. 

Men eftersom den blev väldigt intressant tänkte jag att jag kunde offentliggöra den även här. Den som vill titta kan helt enkelt klicka här

Karlsson tar bland annat upp det faktum att proletärlitteratur från mellankrigstiden åter blivit populär i Japan när ekonomin och villkoren på arbetsmarknaden försämrats på senare år.

Takibi Kobayashi - äldre japansk proletärförfattare som får ett uppsving.
Takiji Kobayashi -
äldre japansk
proletärförfattare
som kommit på
modet igen

onsdag 2 september 2020

Kursstart

Idag har jag för första gången träffat (via nätet...) de 50 studenterna på kursen "Working-Class Literature: Historical and International Perspectives" – en internetbaserad halvfartskurs vid Malmö universitet som nu ges för första gången. 

Det var en trevlig upplevelse. Jag hade redan en bra känsla efter att ha läst en del av studenternas presentationer av sig själva och sina förväntningar på kursen, och den förstärktes helt klart. 

Studenterna kommer från alla möjliga håll – exempelvis Bulgarien, Kina, Turkiet, Grekland och Lund – och har har olika erfarenheter. Några är rutinerade studenter, medan andra precis gått ut gymnasiet – några är litteraturälskare, medan andra primärt är intresserade av politik och historia. Det är alltså bäddat för stimulerande diskussioner. 

Dessutom funkade det tekniska hyfsat, trots att jag använder en ny lärplattform. Enda missödet var att jag fibblade litet med inställningarna i Zoom och fick början och slutet av det inspelade introduktionsmötet att se ut som någonting från Mupparna (alternativt ett debattprogram på grekisk TV)...


Nåväl. Nu ser jag fram mot att lära mig massor (inklusive hur man hanterar alla tekniska "hjälpmedel") tillsammans med studenterna!

Förhoppningsvis kommer kursen att ges fler gånger, kanske rent av redan nästa höst. Om du är intresserad av att gå den kan du hålla utkik här på bloggen. Jag kommer säkert att göra reklam för den.