söndag 12 juli 2020

Joyce Carol Oates, En fager mö


Joyce Carol Oates roman En fager mö handlar om en ung flicka, Katya, som en sommar i början av
1990-talet jobbar som barnflicka hos en rik familj och om hennes relation till den äldre (ännu rikare), Mr. Kidder. Själva storyn är litet fånig, men Oates skildrar (som vanligt) klasskillnader på ett insiktsfullt och intresseväckande sätt.
Katya är mycket medveten om skillnaderna mellan den arbetarklassvärld hon hör hemma i och den överklassvärld i vilken hon arbetar under sommaren. Och när hon träffar Mr. Kidder blir hon också medveten om skiktningarna inom överklassen – mellan "gamla" och "nya" pengar – samt om den makt de rika har över henne.
Hennes inställning till de rika och deras värld är ambivalent. Å den ena sidan åtrår hon sådant som finns där: litteratur, trygghet, skönhet. Å den andra sidan känner hon sig främmande. Och ibland grips hon rent av av hat. Först gäller hatet familjen där hon arbetar:
En syn kom för henne, av hur den vräkiga souterrängvillan vid kanalen exploderade i lågor. Makarna Engelhardt skulle vara instängda i sovrummet och inte kunna fly. Men barnen skulle också vara instängda. Och den latinamerikanska hushållerskan. Inte bara paret Engelhardt, som hon hatade, utan också dessa oskyldiga offer, och så veknade Katya, det brinnande huset försvann och var borta. Men ett grymt leende förvred hennes ansikte, som kändes hårt som en mask. För inom henne fanns denna makt, att tas i bruk närhelst hon önskade.
Senare kommer det också till en – denna gång inte bara drömd, utan i allra högsta grad verklig! – våldsam uppgörelse med Mr. Kidder. Det är i samband med den som storyn blir fånig, men det gör faktiskt inte så mycket, för författarens förmåga att förankra personerna och relationerna mellan dem i sociala förhållanden ger berättelsen ett djup som är ganska ovanligt i samtidslitteraturen och som i allra högsta grad väger upp fånerierna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar