lördag 2 maj 2020

Poesi på 1 maj

Årets 1 maj-firande blev mycket märkligt, eftersom det inte gick att anordna demonstrationståg och offentliga sammankomster. Men tack vare att firandet skedde på nätet kunde man å andra sidan vara delaktig i fler och andra sammanhang än vad som är möjligt när man ska vara på plats rent fysiskt.
Själv följde jag flera firanden, och kan glädjande nog konstatera att poesin ofta fick en framskjuten plats. Efter att vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hållit sitt tal lämnades exempelvis ord och bild över till Farhiya Feysla, som läste en dikt om kapitalismen. Och socialdemokraterna i Malmö delade vid sitt digitala firande ut arbetarrörelsens kulturpris till Anna Arvidsdotter, som också fick läsa en dikt i direktsändning.
Samtidigt som man moderniserade firandet rent tekniskt, satsade man alltså även på poetisk modernisering genom att lyfta fram samtida (och rent av unga) poeter. Jag hoppas att man fortsätter på den inslagna vägen nästa år, när vi förhoppningsvis kan fira 1 maj tillsammans igen.
Nedan kan du lyssna på Arvidsdotters dikt. Spola fram till 9:20 för att komma direkt till prisutdelningen och uppläsningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar