tisdag 28 april 2020

Sotiris Dimitriou

Vad jag förstår är arbetarlitteratur inte något begrepp som används särskilt flitigt i Grekland. Men självklart finns det grekiska författare som man kan betrakta som arbetarförfattare. En sådan är Sotiris Dimitriou (född 1955).
Han är en tämligen uppburen författare, men har också i många år arbetat som förman för gatsoparna i Thessaloniki, och hans verk behandlar ofta erfarenheter från det arbetet. Novellen "En grabb från Thessaloniki" – som inleder samlingen Grekland berättar: Fikonträdets sång – utspelar sig exempelvis bland gatsopare, fast i Aten.
Grabben i titeln är en ung rom som tagit sig till just Aten för att besöka sin pappa som sitter i fängelse där. En morgon träffar han några gatsopare, och ett samtal inleds.
Novellen är mycket tragisk. Dels skildras med små medel ett fruktansvärt, men dessvärre knappast ovanligt människoöde, dels beskrivs hur en av gatsoparna inte drar sig för att utnyttja den utsatte unge mannen.
Eftersom novellen innehåller mycket talspråk är den svåröversatt, men Jan Henrik Swan har lyckats väl med att ge den en svensk språkdräkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar