lördag 14 februari 2009

Arbetarlitteratur i USA

Idag var jag opponent på Jimmy Vulovics avhandling om arbetarförfattarna Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund. Jag tycker själv att vår diskussion blev mycket intressant, vilket naturligtvis först och främst beror på att Jimmys bok innehåller så många spännande resonemang. Jag kommer att publicera en lång recension av avhandlingen i nästa nummer av tidskriften Samlaren, men eftersom den inte kommer ut förrän om ett år så lovar jag att först meddela mina synpunkter här i bloggen.
Fast även det kan komma att dröja litet. Imorgon sticker jag nämligen till Los Angeles, där jag ska forska och undervisa i fyra månader. Framför allt ska jag föreläsa om "minoritetskulturer", men jag har även tänkt låta några doktorander läsa Åsa Linderborg, Susanna Alakoski och ytterligare några andra samtida svenska arbetarförfattare. Det ska bli mycket intressant att höra vad de tycker.
Jag ska också försöka läsa in mig litet på amerikansk arbetarlitteratur. För även om de amerikanska arbetarförfattarna aldrig blev lika framgångsrika som de svenska så vore det ganska korkat att ignorera dem. Yonnondio av Tillie Olsen - som kallats "En amerikansk Moa Martinson" - är exempelvis en jättefin roman. Och många svenska arbetarförfattare var dessutom inspirerade av radikala amerikanska arbetarskildrare som Jack London och Upton Sinclair.
Allra först ska jag dock ta mig en välförtjänt semester!

2 kommentarer:

  1. Kanonbra jobbat i lördags! Du missade en väldigt trevlig fest. Ha det så skönt på semestern!

    SvaraRadera
  2. Man tackar. Jag är nöjd med min insats. Fast det är ju lättare att vara opponent när respondenten också bjuder till.

    SvaraRadera