torsdag 23 mars 2017

Martina Lundgren får Föreningen Arbetarskrivares stipendium

I år har jag för första gången suttit i juryn för Föreningen Arbetarskrivares stipendium. De övriga jurymedlemmarna var författarna Maria Hamberg och Pelle Olsson. Efter att ha läst ett stort antal texter – av vilka många var väldigt bra – beslutade vi att ge stipendiet, som sedan 1995 delats ut någon icke etablerad skribent, till Martina Lundgren, för novellen A-korridoren.

Vår motivering är:,
"Martina Lundgren placerar med stilsäker beskrivning såväl sina karaktärer som läsare direkt innanför väggarna på äldreboendet. Med väl avvägda detaljer och en stram men verklighetsnära dialog skriver författaren fram miljön på ett mycket trovärdigt sätt. Texten ger i sin enkelhet en djupdykning i hur det är att arbeta inom vården. Vi hoppas Martina fortsätter sitt skrivande, de litterära skildringarna från arbetslivet behövs och berikar."
Maria är 37 år och bor i Luleå där hon är född och uppvuxen. Tidigare har hon bland annat arbetat i hemtjänsten och äldrevården men också som journalist och fotograf. Just nu utbildar hos sig till grafisk designer. Novellen A-korridoren är hennes skönlitterära debut.

– Att få det här stipendiet betyder jättemycket för mig, säger Martina Lundgren.
– Det är roligt att få uppmärksamhet för mitt skrivande och uppmuntran att skriva vidare. Novellen är en del av ett större skrivprojekt som jag hoppas kunna fortsätta med framöver. Jag är fascinerad av den ganska slutna värld som uppstår på ett äldreboende och de många olika människor som möts där.

Stipendiet är på 5000 kronor och kommer att delas ut vid Föreningen Arbetarskrivares årsmöte, som hålls i Stockholm till helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar