lördag 14 juli 2012

Semesterläsning: Jerome K. Jerome, Three Men on a Bummel

Jerome K. Jeromes Three Men in a Boat är en humoristisk klassiker. Hans Three Men on a Bummel är inte lika känd. Den är inte heller (riktigt) lika rolig. Men den är definitivt läsvärd, särskilt om man är intresserad av cykling eller av Tyskland. Boken (som gavs ut år 1900 och även har publicerats som Three Men on Wheels och Three Men on the Bummel) handlar nämligen om en cykelresa genom just Tyskland.
Att beskriva ett helt land och dess invånare är vanligtvis något man bör låta bli. För länder och befolkningar är ju sällan några homogena fenomen. Men i Jeromes funderingar om Tyskland hittar man en hel del som faktiskt är tänkvärt. Det gäller inte minst hans tankar om förhållandet mellan folk och överhet:
Hitherto the German has had the blessed fortune to be exceptionally well governed; if this continue, it will go well with him. When his troubles will begin will be when by any chance something goes wrong with the governing machine.
Nog är det väl möjligt att läsa detta som en profetia om det som skulle komma att hända i Tyskland drygt 30 år senare? Och kanske skulle man också kunna ta citatet som utgångspunkt för en funderare över den den europeiska samtid där de "goda furstarna" stat och kapital tycks ha vänt sitt ansikte från oss.
Ni ser - även en mer än hundra år gammal underhållningsroman kan avtvingas en politisk innebörd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar