måndag 25 maj 2009

Uppsatser om arbetarlitteratur

Det råder relativ högkonjunktur för arbetarlitteraturen. Men vad gäller forskningen om denna litteratur är det svårare att notera någon uppgång. Detta beror främst på att forskning tar tid. Först om flera år kommer vi att märka om arbetarförfattarnas ökade produktivitet motsvarats av någon produktivitetsökning bland arbetarlitteraturforskarna.
Dock kan man redan nu notera att det verkar produceras allt fler studentuppsatser om arbetarlitteratur. Och många av dessa är både ambitiösa och välskrivna. Nedan följer länkar till några intressanta uppsatser om arbetarlitteratur som jag hittat på nätet:
"Klasskildringar i samtida arbetarlitteratur: En idéanalytisk studie" av Elina Eriksson och Sofia Nordin, Bibliotekshögskolan.
"Arbetarskildringar i Ragnar Järhults och Per Gunnar Evanders författarskap" av Klas Kronberg, Bibliotekshögskolan.
"Fast förankrad i allt som förflyktigas: En studie i det litterära motivet badande kvinnor i svensk arbetarlitteratur" av Ulrika Karlsson, Södertörns högskola.
"Barkade nävar och proletära spadar: Framställningen av arbetarförfattarna i läromedel för litteraturundervisningen i gymnasieskolan 1945-2008" av Sarah Andreasson och Per Johansson, Göteborgs universitet.
"Arbetarlitteratur då och nu - en jämförelse mellan Kvinnor och äppelträd, Mig äger ingen och Svinalängorna" av Pernilla Tonning, Lunds Universitet.
"Kvinnogestaltningen i Ivar Lo-Johanssons romaner Måna är död och Bara en mor: En studie av egensinne- och skötsamhetsideologins genomslag i 1930-talets svenska arbetarlitteratur" av Sara Svensson, Lunds universitet.
Tips om fler uppsatser mottages tacksamt. (Liksom funderingar kring anledningen till att så många uppsatser har så väldigt långa titlar...)

3 kommentarer:

 1. Error 404 på alla länkarna påpekar nyfiken John Sw. Som vill ha alla möjliga tips om arbetarlitteraturforskningen till lo-tidningen kultur.

  SvaraRadera
 2. Märkligt. De funkar när jag klickar på dem. Men om du googlar titlarna lär du hitta uppsatserna. Jag glömde för övrigt att nämna en av de bästa uppsatserna, men jag ska göra ett blogginlägg om den någon av de närmaste dagarna

  SvaraRadera
 3. Per Gunnar Evander är unik som arbetarförfattare! Klas Kronbergs uppsats är intressant! Fler borde forska om Evander som arbetarförfattare - det måste finnas massor att nysta ur hans suveräna romaner.
  Mvh, Edvarda

  SvaraRadera