fredag 24 maj 2024

Ny bok om litteratur och klass

 Idag kom boken Re-Imaging Class: Intersectional Perspectives on Class Identity and Precarity in Contemporary Culture ut. Jag medverkar med en text om Anders Teglunds Cykelbudet och Pelle Sunvissons Svenska palmen. Det var den allra första texten jag skrev inom det forskningsprojekt om litteratur och prekärt arbete som jag bedriver tillsammans med kollegor i Norge och Danmark. Boken, som också innehåller många andra spännande texter om litteratur och klass, kan laddas ned gratis på förlagets hemsida



onsdag 15 maj 2024

Ny bok av Eribon

 Didier Eribons bok Tillbaka till Reims – som också blivit teaterpjäs – är en klassiker i den moderna litteraturen om klass. Nu har han skrivit en uppföljare: Vie, vieillesse et mort d'une femme du peuple [ungefär: En kvinna av folkets liv, ålderdom och död]. Det är en essäistisk bok om hans mor, med fokus på hur hennes liv (och död) formades av hennes klasstillhörighet. 

Än så länge finns Eribons bok, vad jag vet, bara på franska och tyska. Jag hoppas att den snart översätts till fler språk, inklusive svenska, för den är mycket bra.

En av boken styrkor är att den visar hur klass påverkar sådant som brukar kallas existentiella frågor (exempelvis frågor om döden). En annan är att Eribon förmår hämta uppslag för sina funderingar från många olika håll: den egna familjehistorien, sociologisk forskning, journalistik, filosofi och - inte minst - skönlitteraturen. Därigenom blir hans bild av det franska klassamhället både nyanserad och engagerande. 

söndag 12 maj 2024

Hans Kilsved, Lediga lördagar

 Hans Kilsveds diktsamling Lediga lördagar innehåller flera riktigt starka dikter, särskilt i de inledande avdelningarna som handlar om poetens barndom. Där berättas om arbetarklassen i folkhemmet - om svenska migrantarbetare som byggde det urbana Sverige, om en ”kommunistisk” villaägarförening, om kakelugnar som rivs ut och om morsor som formar tandfasader av paraffin eftersom pengarna inte räcker till tandläkarbesök. Det finns fina dikter också senare i samlingen, men ibland är det ganska långt mellan dem.  



onsdag 8 maj 2024

Fackligt litteratursnack

 I går var jag och pratade om litteratur på ett möte med Kommunals sektion för vård och omsorg i Malmö. Närmare bestämt pratade jag om Anders Teglunds Cykelbudet och vad den kan säga oss om orättvisor i arbetslivet och om vad vi kan göra för att bekämpa dem.

Det var mycket givande. Publiken var stor (ca. 200) och intresserad. Dessutom var det "rätt" publik. Arbetarlitteratur är ju (bland annat) litteratur för arbetare. Att jag forskat om hur Kommunalarbetareförbundet använt litteratur (en artikel kommer snart) gör också att det kändes helt rätt att prata inför just detta förbunds medlemmar.

Jag har tidigare pratat om Stig Sjödin i samma forum. Vad det blir nästa gång vet jag inte riktigt. En medlem önskade ett föredrag om Ove Allansson, vilket var både oväntat och roligt. Det skulle också kunna vara kul att ta upp Cykelbudet igen och höra vad de som läst den tyckte (femton exemplar lottades ut i anslutning till mitt föredrag).

Hatten av för denna fackliga organisation som håller kulturens fana högt i arebtarrörelsen!