måndag 30 oktober 2023

Webbinarium

 31 oktober deltar jag – tillsammans med Carola Ankarborg, Christine Hamm och Nicklas Freisleben Lund – i ett on-line-seminarium på litteraturfestivalen Mittlitt. Temat är "Arbetarlitteraturens och klassamhällets framtid" och seminariet börjar 18:00. För att ansluta (via Zoom), klicka här.



tisdag 17 oktober 2023

Om arbete i Lyrikvännen

 Tidskriften Lyrikvännens senaste nummer (2023:4–5) har temat arbete. Det innehåller bland annat nyskriven lyrik, nyöversättningar av äldre dikter och ett antal essäer.

Bland dikterna återfinns exempelvis ett utdrag ur Emil Boss diktsamling Kompression, två dikter ur en kommande bok av Lidija Praizovic som bygger på intervjuer med migrantarbetare (vilket även Boss dikter gör) och en nyöversättning av Tillie Olsens "Jag vill att ni kvinnor i norr förstår".

Essäerna handlar bland annat om kinesisk migrantarbetarpoesi, arbete och klass i svensk samtidspoesi samt okända svenska arbetarpoeter (lästa med utgångspunkt i Rancières teorier om litteratur och politik. Själv medverkar jag med en text om den svenska arbetarlyrikens historia och dess ställning i samtiden.

Jag tycker att numret är mycket bra. Inte minst gillade jag smakprovet ur Praizovics kommande bok och Dina Salehs essä "Lösa jobb och vita fläckar – arbete i samtida poesi".

Om man vill beställa tidskriften kan man klicka här.

torsdag 5 oktober 2023

Om arbetarlitteraturen i DDR

 På historiska museet i Berlin pågår just nu en intressant utställning om Wolf Biermann – författaren och trubaduren som flyttade till från Väst- till Östtyskland av ideologiska skäl, men så småningom skickades tillbaka igen (också det av ideologiska skäl).

I början av utställningen ges en kort beskrivning av hur man såg på litteratur i DDR, som är ganska intressant för den som intresserar sig för arbetarlitteratur. I DDR var "den socialistiska realismen" statsdoktrin. Med andra ord ville man inte ha någon "proletär", utan en "socialistisk" litteratur. I praktiken slirade man dock ibland, och det syns i utställningen.

På en affisch om litteratur i DDR lyfts exempelvis (några av) författarnas arbetarbakgrund fram minst lika mycket som deras socialistiska övertygelser. Bland annat understryks att August Hild (1894–1982) var gammal gjutare:

Från en propagandaaffisch om DDR-litteratur.

Dessutom betonas i utställningen att det i DDR gjordes stora ansträngning för att få just arbetare att bli författare och att skildra sina arbetslivserfarenheter. Den socialistiska realismen verkar alltså inte helt ha kunnat tränga ut intresset för arbetarlitteratur.