lördag 28 mars 2020

Penge på lommen

Asta Olivia Nordenhofs roman Penge på lommen skildrar två människoöden under senare delen av 1900-talet i Danmark. Maggie hamnar tidigt på glid och bildar efter några år ett par med Kurt, som i bagaget har två äktenskap, två barn och en förskräcklig uppväxt.
Mitt i boken berättas också om Scandinavian Star-katastrofen, som Nordenhof tror var ett försäkringsbedrägeri. Rent konkret är kopplingen till Maggie och Kurt minimal – Kurt har gjort en dålig affär med en av de senare ägarna till katastroffartyget. Dock utgör den kritik av kapitalismen som Nordenhof ger explicit uttryck för när hon skriver om det misstänkta bedrägeriet kanske en fond också till skildringen av Kurts och Maggies öden.
Penge på lommen presenteras som första delen av sju i en romansvit där Scandinavian Star-katastrofen ska utgöra en sammanhållande länk. Det ska bli spännande att följa hur den utvecklas. Den första delen är nämligen oerhört stark.
En sak som imponerar är persongestaltningen. Trots att romanen är kort kommer man Kurt och Maggie nära inpå livet, och deras historier berör verkligen.
En annan styrka ligger i själva författarhantverket. Vad gäller stilsäkerhet och förmåga att komponera en roman närmar sig Nordenhof mästarklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar