lördag 8 juni 2019

Piston, Pen & Press

Det brittiska forskningsprojektet Piston, Pen & Press, som utforskar relationen mellan industriarbete och litteratur i främst norra England och Skottland under perioden 1840–1918 har gjort något som jag tycker är väldigt smart: man har rest iväg för att träffa forskare från andra länder. Närmare bestämt har man ordnat en konferens på temat "Industrial Labour & Literary Culture in the Long Nineteenth Century" vid arbetarmuséet Werstas i Tammerfors, Finland. Dit kom i går forskare från Sverige, USA, Polen, Finland och Storbritannien för att presentera forskning för varandra. Resultatet blev – i alla fall för mig – en mängd intryck som jag nu ska sortera för att bättre kunna förstå hur svensk arbetarlitteratur förhåller sig till arbetarlitteratur i andra länder.

Några av de intressantaste föredragen var:

  • Jane Weiss presentation av pågående forskning om kvinnliga fabriksarbetares läsning och skrivande i USA respektive Frankrike på 1831-talet. Jag är säker på att det behövs fler internationella jämförelser i arebtarlitteraturforskningen. 
  • Lynette Cawthras redogörelse för hur The Working-Class Movement Library i Salford försöker nå ut till olika grupper i samhället. Bland annat har man ordat ett seminarium för att diskutera om det blivit lättare eller svårare för kvinnor ur arbetarklassen att bli författare. Jag väntar med spänning på att få ta del av dokumentationen.
  • Ewa Bergdahls presentation av Maria Sandel. Sandel är inte alls bara intressant för oss svenskar.
  • Wiktor Marzecs föredrag om arbetarsjälvbiografier i det ryska Polen. Marzec demonstrerade bland annat hur berättelserna formas av såväl författarnas politiska tillhörighet som av sociala och litterära kontexter. 
  • Risto Turunens analys av handskriven arbetartidningar från Tammerfors. Allra intressantast var redogörelsen för hur en finsk dikt om en en brittisk arbetsplatsolycka som publicerats i en tidning i USA plötsligt dök upp i en handskriven tidning Tammerfors. Globalisering är inte något nytt fenomen.

Nu ska det bli spännande att se hur denna mycket lyckade konferens följs upp, och hur projektet Piston, Pen & Press utvecklas.
Risto Turunen pratar om handskrivna arbetartidningar.

Jennifer Reid sjunger arbetarsånger - en perfekt
avslutning av en lång konferensdag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar