tisdag 11 oktober 2011

Leif GW Perssons klassresa

Klass har under de senaste åren blivit ett allt viktigare tema i svensk litteratur. Ett av de senaste tillskotten till den växande högen av klasskildrande böcker är Leif GW Perssons självbiografi Gustavs grabb - en roman om min klassresa. Som framgår av undertiteln berättar Persson här om sin klassresa, sådan han minns den. Jag har recenserat boken i LO-Tidningen. För att läsa, klicka här.

3 kommentarer:

  1. Jag måste bara fråga vad du, som ändå är litteraturvetare, tänker om årets nobelpris? Jag såg att Tranströmer fick en del kritik, särskilt under 70-talet, för att han inte addreserade det politiska fältet (och då klass, tänker jag) i tillräcklig stor utsträckning.

    SvaraRadera
  2. Jag är verkligen ingen expert på Tranströmer. Någon klasskampspoet är han inte, men att han har andra kvaliteter kan man knappast förneka. Att ge priset till en svensk är naturligtvis alltid litet känsligt... För övrigt kan man notera att listan över dem som aldrig fick Nobelpriset innehåller starkare namn än listan över dem som fått det. Som exempel kan man nämna Strindberg, Ibsen, Kafka, Joyce, Musil, Brecht, Gorki osv.

    SvaraRadera
  3. Leif GW Persson har knappast gjort någon klassresa.Gärdet och Valhallavägen i Stockholm är knappast att betrakta som arbetarmiljöer. Och bor en familj om två vuxna och tva barn i en lägenhet om 90 kvadratmeter och jungfrukammare blir det än svårare att förstå vari klassresan bestått. Har man dessutom en morfar som redan på 40-talet var en av Sveriges få miljonärer blir det helt enkelt löjligt att tala om en klassresa!

    SvaraRadera