måndag 29 april 2024

Nordisk Arbetarlitteratur IX: Från proletariat till prekariat?

 
Nordiskt nätverk för arbetarlitteraturforskning har sedan 2010 anordnat åtta internationella konferenser. I höst är det dags för den nionde. Den kommer att hållas vid Malmö universitet 23–25 oktober och temat kommer att vara: "Från proletariat till prekariat? Arbetarlitteraturens och klassamhällets förvandlingar". 

Bland de ämnen som kommer att avhandlas återfinns allt från klasskildringar hos tidiga arbetarförfattare som Dan Andersson och Martin Koch till prekaritetsskildringar i norsk barnlitteratur och dansk rap, samt  arbetarförfattarnas relationer till Shakespeare.... 

Dessutom kommer det att bjudas på utblickar bortom den nordiska litteraturen - exempelvis mot spanska romaner om prekärt arbete. I anslutning till konferensen kommer även Michiel Rys från universitetet i Leuven att hålla en föreläsning med utgångspunkt i en bok om litterära prekaritetsskildringar som han redigerat. 

Den som vill delta som åhörare kan anmäla sig här.

måndag 22 april 2024

Nexø-nyheter

 Idag var det årsmöte i Martin Andersen Nexø-Selskabet. Det var en trevlig tillställning, inte minst eftersom så många spännande projekt presenterades.

Först berättade Gustav Juhl Mikkelsen från Det Danske Sprog og Litteraturselskab om arbetet med att göra Nexøs viktigaste verk fritt tillgängliga på nätet. Därefter presenterade Per-Olof Mattsson sin uppdaterade Nexø-bibliografi, som också kommer att kunna läsas fritt on-line. 

Den som vill läsa eller forska om Nexø har alltså mycket att se fram emot framöver. För en sneak preview (Nexøs verk på tekstnet.dk), klicka här.

Gustav Juhl Mikkelsen pratar om
digitaliseringen av Nexøs verk

Per-Olof Mattsson presenterar
sin Nexø-biografi



lördag 20 april 2024

Festivalrapport

 I början av april deltog jag i en stor arbetarlitteraturfestival i Italien. Det var en omtumlande upplevelse.

Festivalen var mycket välbesökt (jag tror aldrig att jag pratat inför en så stor publik tidigare - åtminstone inte om litteratur). Dessutom var stämningen en annan än vid andra litteraturfestivaler jag deltagit i: det hela utspelade sig utomhus i strålande solsken, det fanns en bar, det spelades musik, det demonstrerades...

Det sista behöver nog förklaras. Festivalen skulle egentligen ha hållits i en nedläggninshotad fabrik som drivs vidare av arbetarna. Den utsattes emellertid för ett attentat och festivalen fick hållas utomhus. Demonstrationen var en protest mot attentatet.

Jag var inbjuden för att prata om svensk arbetarlitteratur. Det gjorde jag tillsammans med Henrik Johansson som dels läste egna texter, dels presenterade Föreningen arbetarskrivare. Min kollega Nicklas Freisleben Lund pratade om Tove Ditlevsen.

Poeten Johansson i Italien

Andra föredrag handlade om arbetarlitteratur från exempelvis Kina, Frankrike och Storbritannien.

Jag hoppas verkligen att festivalen, som hade premiär förra året, får en fortsättning. 


Publik

Arbetarförfattaren Alberto Prunetti - festivalens arrangör

Litteraturpolitisk manifestation

Musikunderhållning

Ditlevsen diskuteras

Ditlevsen på italienska




måndag 1 april 2024

Om svensk arbetarlitteratur på italienska

 Inför arbetarlitteraturfestivalen i Italien senare i veckan har italienska Jacobin publicerat två artiklar om svensk arbetarlitteratur. Den första är en historisk översikt som jag skrivit. Den andra är en presentation av Föreningen arbetarskrivare av Magnus Gustafson.  För att läsa, klicka här