måndag 5 november 2018
Om smak, klass och arbetarlitteratur
I förra veckan var jag i Paris där jag medverkade i en workshop och en doktorandkurs om klass och smak. Bland annat höll jag en föreläsning med titeln "Taste and Class in 1930s Swedish Working-Class Literature (and Beyond)". Där försökte jag visa hur svensk arbetarlitteratur i allmänhet och Ivar Lo-Johanssons roman Kungsgatan i synnerhet kan användas för att problematisera en del sociologiska teorier om smak och klass. Framför allt gör de det svårt att placera in klassers smak på en skala som går från elitistisk finkultur till folklig/kommersiell populärkultur. Arbetarförfattare som Ivar Lo-Johansson hör ju hemma såväl på den parnassen som i vanligt folks bokhyllor och i sina verk diskuterar de ofta frågor om klass och smak på intresseväckande sätt. Vid workshopen medverkade flera sociologer, och jag tycker att vi fick till ett väldigt givande samtal. Nu ska jag försöka hitta tid att förvandla föreläsningen till en artikel. Dessutom ska vi som träffades i Paris försöka sätta samman en ansökan om forskningsmedel. Förhoppningsvis kommer det att finnas mer att rapportera framöver...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar