tisdag 29 november 2022

Föredrag på Malmö folkhögskola

 I förmiddags höll jag föredrag om den svenska arbetarlitteraturens historia på Malmö folkhögskola. Det var en väldigt trevlig upplevelse, inte minst eftersom åhörarna ställde många spännande frågor om allt från arbetarskildringar på film till feminiseringen av arbetarklassen och arbetarlitteraturen.

Elever på Malmö folkhögskola


fredag 18 november 2022

Konferensrapport

 För en stund sedan avslutades konferensen Nordisk arbetarlitteratur VIII i Karlstad. Det var den största av de konferenser som Nätverk för nordisk arbetarlitteraturforskning anordnat sedan 2010 och dessutom en av de allra intressantaste.

Temat var "arbetarlitteratur bortom kanon" och i efterhand kan man konstatera att det huvudsakligen inspirerat de medverkande forskarna att lyfta fram sådant som tidigare inte alltid betraktas som arbetarlitteratur med som kan vara intressant att placera i en arbetarlitterär kontext. Själv pratade jag exempelvis (tillsammans med Nicklas Lund) om arbetarlitterariteten i Tove Ditlevsens romaner Barndom och Ungdom. Andra saker som togs upp var nazistisk arbetarlitteratur, arbetarlitteratur för barn, arbetarlitteraritet i kolportageromaner och proggmusik.

Innan vi lämnade Karlstad diskuterade vi var nästa konferens ska hållas. En del tecken tyder på att det kan komma att bli i Malmö...

Anna Björk Einarsdottir pratar om internationella
proletära litteraturkretslopp.

Bild från Åsa Arpings presentation om hur Onkel
Toms stuga inspirerade svenska folkboksförfattare.

Christine Hamm pratade om Karen
Sundts kolportageromaner

Beata Agrell analyserade "appellstrukturer"
i äldre arbetarlitteratur.

Enlin Stengrundet presenterade och analyserade
den spännande bilderboken Hull & Søn.

Serietecknaren Mats Källblad
underhöll på konferensmiddagen.


onsdag 9 november 2022

Forskning om prekariatet i litteraturen

Tillsammans med kollegorna professor Christine Hamm (Universitetet i Bergen), Ingrid Nestås Mathisen (Høgskulen på Vestlandet) och Nicklas Freisleben Lund (Syddansk Universitet) har jag fått ett stort forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Under fyra år kommer vi att vi studera hur det sk. prekariatet (de som har en osäker ställning på arbetsmarknaden och inte inte fullt ut omfattas av de sociala trygghetssystemen) skildras i skandinavisk litteratur.

I ansökan har vi formulerat två övergripande frågeställningar:

1) Which thematic and formal characteristics emerge within Scandinavian literatures when writers engage with the concepts and phenomena of precarity, precariousness and the precariat, and how do they relate to economic and political developments in the Scandinavian (post-) welfare-state societies? Special attention will be given to the development of new aesthetical-political strategies (not least regarding the choice and use of literary forms) aiming at creating new political subjectivities, and how they relate to those found in older working-class literature. 
2) How can the analysis of contemporary Scandinavian literatures contribute to a richer understanding of specific precarious conditions in the Scandinavian (post-) welfare-state societies and (thereby) of the concepts and phenomena of precarity, precariousness and precariat, as well as their applicability in the Scandinavian context.

Våra utgångspunkter är alltså att litteraturen kan säga oss en hel del om prekariatet, samtidigt som framväxten av denna grupp ställer de författare som vill använda litteraturen för att beskriva och kritisera sociala problem och orättvisor inför nya utmaningar, inte minst i förhållande till äldre tiders arbetarförfattare. 

Vi kommer att fokusera på delvis olika saker. Jag kommer huvudsakligen att studera skildringar av prekärt arbete i svensk litteratur. Nicklas kommer att ge särskilt uppmärksamhet åt hur olika former av prekaritet behandlas i dansk litteratur. Christine och Ingrid kommer att analysera norska litterära prekaritetsskildringar (inklusive barn- och ungdomslitteratur) ur sk. intersektionella perspektiv. Men, vi kommer att ha ett nära samarbete under hela projektet och också skriva en bok tillsammans.

Detta forskningsanslag är resultatet av mer än tio års arbete inom Nordiskt nätverk för arbetarlitteraturforskning. Vi är – milt uttryckt – mycket glada över de möjligheter som det ger oss. 

söndag 6 november 2022

Om litteraturen i fackförbundspressen

 Idag var jag på arbetarfilmfestival i Malmö och pratade om litteraturen i fackförbundspressen med Kommunalarbetarens Catarina Berglund och författaren Henrik Johansson, som bland annat skrivit om litteratur i Livsmedelsarbetarförbundets Mål & Medel. Vi konstaterade bland annat att åtminstone Kommunalarbetaren idag ger ganska mycket uppmärksamhet åt skrivande medlemmar, men att man inte direkt ägnar sig åt "bildning". Vi funderade också över vad det innebär att en politisk idé presenteras i just litterär form. Det var med andra ord ett intressant samtal, som jag hoppas får en fortsättning med tiden.



onsdag 2 november 2022

Nordisk arbetarlitteratur VIII

 Snart är det dags för den åttonde nordiska arbetarlitteraturkonferensen. Denna gång träffas vi i Karlstad. Information om programmet hittar man nedan: