torsdag 30 november 2023

Ny antologi om nordisk arbetarlitteratur

 Nu har den äntligen kommit ut, Nordiskt nätverk för arbetarlitteraturs sjätte forskningsantologi: Nordisk arbejderlitteratur: Internationale perspektiver og forbindelser! 

Som framgår av titeln är den utgiven i Danmark. Bidragen är dock skrivna på flera olika språk: svenska, danska, norska och engelska. 

De handlar bland annat om idrottsmäns självbiografier som arbetarlitteratur, hur man kan söka och hitta arbetarlitteratur i digtaliserade tidningar, Yahya Hassans lyrik och hur den nordiska arbetarlitteraturen förhåller sig till Komintern-estetiken.

Förutom att den innehåller intressanta texter är boken också ganska snygg. Omslaget pryds exempelvis av en fin bild av Moa Martinson, Harry Martinson, Nordahl Grieg och Martin Andersen-Nexø som är på utflykt i Sovjetunionen i en cabriolet... Mer om den bilden kan man läsa i boken, som kan beställas här

Om man inte sölar med beställningen kan man få boken i god tid till julafton. Och kan man tänka sig någon bättre julklapp en en snygg, röd bok om arbetarlitteratur? 

onsdag 29 november 2023

2 x arbetarlitteratur

 Idag har jag medverkat vid två arbetarlitterära begivenheter i två olika länder.

Först var jag i Köpenhamn, där det var dubbelt boksläpp för Nicklas Freisleben Lunds I ambivalent kamp: Strejkeromanen 1850–1950 och antologin Nordisk arbejderlitteratur: Internationale perspektiver og forbindelser, som Nicklas redigerat tillsammans med Anker Gemzøe, Erik Svendsen och mig. Eftersom Martin Andersen Nexø tas upp i båda böckerna inleddes tillställningen med ett samtal mellan Nexø-forskarna Henrik Yde och Anker Gemzøe. Därefter spelade Strejkedrengene strejkvisor.

Nexø-forskarna Lund, Gemzøe och Yde.

Strejkedrengene

Min andra insats bestod att jag modererade ett samtal i Malmö mellan tre av de senaste årens mottagare av Föreningen Arbetarskrivares stipendium. Därefter läste de upp utdrag ur sina verk. 

torsdag 23 november 2023

Sten i siden

 Mikael Niemis roman Sten i siden handlar om en strejk i Tornedalen på 1930-talet. Berättelsen om den är dock i allra högsta grad fokuserad på vår samtid. Dels visar Niemi på hur sådant vi idag tar för givet inte alls var självklart för mindre än hundra år sedan, dels pekar han på att några av de orättvisor man då kämpade mot fortfarande finns kvar eller har återuppstått. Kanske är syftet med romanen att visa hur dåtidens arbetarrörelse skulle kunna fungera som inspiration för oss som lever här och nu.

Berättelsen om strejken fokuserar på en släkt som följs ända in i samtiden. Den handlar också om övernaturliga förmågor och om hur dom som flyttar söderut binds till hembygden med starka band. Men romanen placerar alltså politiska och historiska frågeställningar i centrum.

Ett intressant motiv är kulturens betydelse i den politiska kampen, som belyses genom skildringen av skapandet av en strejkvisa. Ett annat är vikten av att gå i bredd, snarare än att sluta uppbakom en ledare. Det senare kommer bland annat i uttryck i en scen där dom strejkande jagar bort några strejkbytare.

Vad gäller språk och stil håller Sten i siden högsta klass. Om man ska vara kritisk kan man kanske argumentera för att själva familjehistorien är litet förutsägbar och att romanens övernaturliga inslag inte riktigt är integrerade i helheten. Men Sten i siden är utan tvekan en läsvärd roman som både engagerar och uppmanar till eftertanke. 

tisdag 14 november 2023

Artikel om modern arbetarlitteratur i Vi

 Tidningen Vi har lagt ut en fin artikel om den moderna svenska arbetarlitteraturen på nätet. Den publicerades ursprungligen 2021 och kan alltså nu läsas helt fritt. Det tycker jag att man ska göra. Klicka här.



lördag 11 november 2023

Boksläpp i Köpenhamn

 29 november kommer det att vara boksläpp för två böcker om arbetarlitteratur: Nicklas Freisleben Lunds bok om litterära strejkskildringar, I ambivalent kamp, och antologin Nordisk arbejderlitteratur: Internationale perspektiver och forbindelser. Den senare har redigerats av Lund, Anker Gemzøe, Erik Svendsen och mig och är den sjätte forskningsantologin som ges ut av Nordiskt nätverk för arbetarlitteraturforskning. (Man kan läsa mer om de andra här, och rent av ladda ner några av dem gratis).

Vid detta evenemang, som går av stapeln 15:00 i Elforbundets lokaler på Tikøbgade 9 i Köpenhamn, bjuds det bland annat på musik av duon Strejkedrengene. Dessutom kommer Anker Gemzøe och Henrik Yde att diskutera Nexøs roll som arbetarförattana. Man kommer också att kunna köpa böckerna till mycket förmånliga priser.



måndag 6 november 2023

Samtal med Partik Lundberg

Foro: Stefan tell.
På torsdag (9 november) kommer Sara Kjellberg (chef vid universitetsbiblioteket i malmö) och jag att samtala med Patrik Lundberg om hans roman Fjärilsvägen

Det hela ingår i Malmö universitets satsning på "kultursamverkan". Som förberedelse har 40 studenter läst romanen och diskuterat den i bokcirklar.

Samtalet börjar 16:15 och hålls i hörsal C i "Niagara" (Malmö universitets byggnad på Nordenskiöldsgatan 1). Alla är hjärtligt välkomna. Mer information hittar man här.